Dogovor u EU: Vakcinacioni pasoš do leta

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dogovor u EU: Vakcinacioni pasoš do leta

  Šefovi država i vlada zemalja EU principijelno su se saglasili da se uvede jedinstveni „pasoš“ sa potvrdom o vakcinisanju koji bi osobama koje ga poseduju omogućio posete nekim kulturnim ili sportskim zbivanjima kao i putovanja.

  Nemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da još nije doneta politička odluka šta će takav dokument konkretno značiti. „Ja nisam programerka“ odgovorila je nemačka kancelarka na konferenciji za medije u Berlinu, na pitanje novinara DW-a da li će elektronski vakcinacioni pasoš biti gotov do letnjeg raspusta.

  „U dogledno vreme“ je jedina vremenska odrednica koju je Angela Merkle bila spremna da navede. Dodala je da će samo razvoj nacionalnih dokumenata o vakcinaciji koji bi se onda pretočili u jedan evropski, trajati tri meseca.

  Najveći zagovornik ovog rešenja je austrijski kancelar Sebastijan Kurc, a zdušno su ga podržavali kolege iz Grčke, Kipra i Španije. Kurc je uoči samita rekao da bi trebalo za vakcinisane osobe i osobe koje su probeolele koronu, uvesti „zeleni pasoš“ i tako omogućiti „deo slobode“ i „uređeni put nazad u normalan život širom Evrope“.

  Angela Merkel je dodala da to ne znači da će samo vakcinisane osobe moći da putuju. Granični saobraćaj u Evropi bi se mogao olakšati, ali će se eventualno zahtevati potvrde o testiranju.

  U osnovi, prepušta se članicama EU da odrede kako žele da koriste sertifikat o vakcinisanju. „Vakcinacioni pasoš je politički neutralan“, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

  Predsednik demohrišćanskog poslaničkog kluba u Evropskom parlamentu Manfred Veber (CSU) zahteva da se reaguje hitno. Prema njemu bi to bio „birokratski košmar“ kada bi se već vakcinisanim ljudima naknadno dodeljivao pasoš kojim se potvrđuje vakcinacija.

  Izvor: DW

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE