Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

  Nobelova nagrada za ekonomiju danas je dodeljena Ričardu Taleru (Richard H. Thaler) sa Univerziteta u Čikagu za doprinos o boljem razumevanju psiholoških i društvenih mehanizama u donošenju odluka investitora i potrošača, saopštila je švedska Kraljevska akademija nauka.

  U obrazloženju Akademije se navodi da je Taler u svojim radovima „objasnio kako odredjene ljudske karakteristike, kao što su nacionalnost ili društvene prednosti mogu da utiču na odluke pojedinaca i tokove na tržištu“.

  Taler (72) je postavio teoriju koncepta „mentalne računice“ objašnjavajući mehanizme pojedinca u donošenju finansijskih odluka.

  „On je pokazao koliko averzija prema nekom finansijskom gubitku stvara kod pojedinca osećaj da više vrednuje ono što poseduje nego ono što nema“, navodi se u obrazloženju Akademije i dodaje da je to kasnije nazvano psihološkim fenomenom „averzije prema neposedovanju“.

  Taler je u prvoj reakciji rekao da je „veoma srećan“ što je ovogodišnji laureat i šaljivo obećao da će novčani deo nagrade pokušati da potroši na što „iracionalniji način“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE