Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Dobra strana“ pandemije: REKORDNO smanjena emisija CO2

  Pandemija COVID-19 izazvala je zdravstvenu, socijalnu i ekonomsku krizu širom sveta, ali je imala i jedan pozitivan efekat – rekordno smanjenje emisije ugljen dioksida.

  Kako se procenjuje u novom izveštaju istraživačke kompanije „Blumberg Nju Enerdži Fajnens“ (BNEF), emisija ugljen dioksida u Sjedinjenim Državama biće manja ove godine za 9,2 odsto nego 2019, odnosno spustiće se na nivo koji je poslednji put zabeležen davne 1983. godine, prenosi Raša tudej.

  Mada emisije ugljen-dioksida u SAD opadaju već desetak godina, BNEF procenjuje da će ovogodišnji pad biti najveći ikad zabeležen.

  Bez uticaja COVID-19, kako se dodaje, emisija bi pala za oko jedan procenat. Glavni direktor BNEF Natanijel Bulard naveo je u izveštaju da je sektor transporta, koji inače ima najveći udeo u emisiji gasova sa efektom staklene bašte u SAD, pretrpeo najveći međugodišnji udar ikada.

  „Emisije iz saobraćajnog sektora će verovatno pasti za više nego dvostruko u odnosu na period finansijske krize 2008-2009. Udeo emisije iz sektora električne energije će takođe verovatno zabeležiti rekordan pad, dok emisije iz industrije neće“, ocenjuje Bulard.

  Dok se predviđa da će pad emisija u sektorima transporta i energetike 4,0 posto, odnosno 2,8 procenata respektivno, istovremeno se procenjuje da su ovogodišnji šumski požari povećali udeo u ukupnim američkim emisijama za 2,8 odsto, čime je zbrisan efekat smanjenja iz elektroenergetskog sektora.

  Ipak, napominje da je uticaj šumskih požara obično privremen, jer se atmosferski ugljen-dioksid čisti sa ponovnim rastom šuma.

  Druga strana medalje je ta da BNEF očekuje nakon ovogodišnjeg rekordnog smanjenja emisija njihov značajan skok posle pandemije.

  „Pad emisija koji predviđamo za 2020. godinu vratiće SAD na put da ispuni prvobitno obećanje dato u Parizu da će do 2025. godine smanjiti emisije za 26-28 procenata na nivo iz 2005. Pandemija nehotice dala SAD drugu šansu da ispune svoju obavezu“, zaključuje BNEF.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE