Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dobit NBS u 2016. iznosila 49 milijardi dinara

  Narodna banka Srbije (NBS) je u 2016. godini ostvarila ukupnu dobit nakon oporezivanja u iznosu od preko 49 milijardi dinara, objavila je NBS u godišnjem izveštaju o rezultatima rada i poslovanju.U 2015. godini NBS je imala dobitak nakon oporezivanja od oko 34,3 milijarde dinara, a u 2014. je iznosio 80,7 milijardi dinara.

  Kako se navodi u izveštaju, dobit koja nije proistekla iz kursnih razlika i revalorizacionih rezervi, a koja je u 2016. iznosila 13,7 milijardi dinara, raspodeljuje se tako da 10 odsto ulazi u osnovni kapital NBS, 20 odsto u posebne rezerve NBS, dok se 70 odsto ove dobiti prenosi u budžet Srbije.

  NBS je po tom osnovu u budžet Srbije prenela deo dobiti u iznosu 9,6 milijardi dinara.

  Najznačajniji prihodi i rashodi NBS u 2016. bili su po osnovu kamata, odnosno prihodi po tom osnovu iznosili su 9,7 milijardi dinara, a rashodi 4,7 milijardi dinara.

  Neto prihod po osnovu kamata bio je pet milijardi dinara, što je za 500 miliona dinara manje nego u 2015. godini.

  Prihod NBS po osnovu naknada i provizija iznosio je 4,3 milijarde dinara, dok je prihod od poslovanja Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca bio 6,2 milijarde dinara.

  Rashodi NBS za isplatu zarada i drugih primanja zaposlenih bili su 4,5 milijarde dinara.

  Neto prihod NBS u prošloj godini po osnovu kursnih razlika i efekata ugovorene valutne klauzule iznosio je 35,5 milijardi dinara.

  Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je u godišnjem izveštaju centralne banke navela da je ponosna na činjenicu da je NBS u velikoj meri doprinela dobrim rezultatima domaće ekonomije.

  Prema njenim rečima, i proteklu godinu su obeležili niski inflatorni pritisci iz domaćeg i međunarodnog okruženja, a inflacija je u proseku u 2016. iznosila 1,2 odsto.

  Tabaković je ukazala da je održana i relativna stabilnost kursa dinara i to u uslovima izrazite neizvesnosti u međunarodnom okruženju.

  Dodala je da je učešče problematičnih kredita u ukupnim kreditima smanjeno tokom prošle godine za 4,6 procentnih poena, na 17 odsto, što je najniži nivo od januara 2011. godine.

  „Postignuti rezultati obavezuju nas da i u narednim godinama, u okvirima svojih nadležnosti, ostanemo potpuno posvećeni očuvanju postignutog i daljem unapređenju ambijenta za donošenje odluka o poslovanju i ulaganju, potrošnji i štednji. Kao i do sada, u cilju očuvanja cenovne i finansijske stabilnosti, a prema potrebi, NBS će koristiti sve raspoložive instrumente“, navela je Tabaković.

  Izvor: Beta

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE