Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Do odgovarajućih kandidata za SAMO 24 sata: Kako efikasnije zapošljavati?

  Građevinarstvo je, i u Srbiji i u regionu, jedan od najvažnijih sektora zaslužnih za privredni rast, zbog čega ni tokom najjačeg talasa pandemije nije prestao sa radom. Kako su projekti nastavljani skoro bez prekida, potreba za zapošljavanjem kvalitetnog kadra ostala je nepromenjena, ali efikasnost zapošljavanja u ovoj sferi i dalje je segment poslovanja koji zahteva unapređivanje.

  Kako OROOK, specijalizovana platforma za zapošljavanje u građevinarstvu, postavlja trendove i rešava jedan od ključnih problema industrije?

  Na ovu temu razgovaramo sa prvim čovekom i osnivačem ove digitalne startup kompanije, dr Miljanom Mikićem: građevinskim inženjerom, univerzitetskim predavačem i konsultantom sa decenijskim iskustvom u radu na brojnim komercijalnim projektima u zemlji i inostranstvu.

  Sa kojim ciljevima je pokrenuta OROOK platforma?

  Oslanjajući se na iskustvo koje sam stekao kao istraživač, predavač i praktičar, na ideju o specijalizovanom rešenju za probleme sa kojima se građevinarstvo u zapošljavanju susreće došao sam pre mnogo godina. Ipak, bilo je potrebno vreme da ova ideja “sazri” i da se okupi tim stručnjaka spremnih da svojim radom i iskustvom doprinesu ovom nemalom projektu.

  OROOK platforma za zapošljavanje pokrenuta je kao jedinstven poduhvat za region, sa ciljem da akterima u građevinskoj industriji donese preko potrebnu podršku i olakšanje.

  Kakva vrste podrške i usluga su danas potrebni građevinarstvu?

  Za profesionalce, glavni izazov predstavlja nepostojanje jedinstvene baze poslova u struci, kao i nedostatak širokog kruga profesionalnih poznanstava koja bi mogla dovesti do zaposlenja. Za kompanije u industriji, s druge strane, problemi su višestruki: preveliki broj nerelevantnih prijava, dugotrajni i iscrpljujući procesi selekcije, ali i stalna nesigurnost da li će uloženi trud i vreme uroditi plodom.

  Usluge nespecijalizovanih platformi za oglašavanje poslova ne nude rešenja za ove probleme: one su, barem do sada, bile samo tradicionalni put koji kompanije biraju u potrazi za stručnim kadrom. Usluge headhunting agencija gađaju “bliže meti”, ali bez dubljeg poznavanja industrije i nedostatka garancije da se uloženi novac isplati, njihove cene često predstavljaju barijeru za veliki broj građevinskih firmi.

  Put do sjajnih kandidata putem preporuka bio je i ostao jedan od najpopularnijih pristupa rešavanju problema zapošljavanja u građevinarstvu, ali i ovaj metod ima svojih nedostataka. Broj preporuka se vremenom troši, a retko kvalitetno obnavlja, dok kompanije na ovaj način ostaju uskraćene u pokušaju da se povežu sa stručnjacima koji odlično rade svoj posao, ali nemaju poznanstva koja bi ih uputila na svaku otvorenu poziciju na tržištu.

  Na koji način OROOK povezuje građevinske kompanije i profesionalce?

  OROOK platforma kreirana je da na kvalitetan način odgovori na izazove u zapošljavanju sa kojima se susreću profesionalci i kompanije, donoseći posebne funkcionalnosti koje tradicionalne metode zapošljavanja ne mogu da ponude.

  Glavnu vrednost naše plaforme predstavlja baza profesionalaca koji rade u građevinarstvu, a uključuje stručnjake svih profila: arhitekte, građevinske, mašinske i elektroinženjere, kao i druge aktere u ovoj sferi (pravnike, ekonomiste, menadžere, HR stručnjake i mnoge druge). Svaki od prijavljenih profesionalaca pri registraciji profila ostavlja veoma precizne i detaljne podatke o svom obrazovanju, iskustvu, veštinama, kao i preferencijama vezanim za profesionalne angažmane.

  Kompanija koja na OROOK platformi oglašava otvorene pozicije, zahvaljujući OROOK specijalizovanom algoritmu, sada brže i jednostavnije nego ikada dolazi do idealnih kandidata.

  Šta platformu čini drugačijom od drugih metoda zapošljavanja?

  Oglašavanjem pozicija na platformi kompanije dobijaju primetno manji broj prijava, jer sistem koji smo postavili smanjuje šanse pojavljivanja nerelevantnih kandidata. Proces rangiranja i selekcije prijava je znatno pojednostavljen, štedeći kompanijsko vreme i novac.

  Takođe, dostupna baza profesionalaca iz struke pruža mogućnost povezivanja sa sjajnim kandidatima, čak i ako oni ne traže posao ili nemaju poznanstva koja bi ovakvo povezivanje omogućila.

  Za profesionalce, s druge strane, OROOK je sjajno rešenje koje omogućava besplatnu registraciju i pretragu oglašenih poslova usko vezanih za građevinarstvo. Profesionalni profil je bezbedan od nepoželjnih pregleda, a prijavljivanje na poslove obavlja se u samo jednom kliku.

  Kako građevinska industrija reaguje na nove trendove u zapošljavanju?

  Građevinarstvo je sfera koja neprestano napreduje i razvija se, ali promene i trendove ne prihvata istom brzinom kao druge industrije. Potrebni su vreme, strpljenje i kvalitetno dokazivanje vrednosti novih trendova kako bi oni zaživeli i doneli promene koje mogu unaprediti kako samo poslovanje, tako i procese zapošljavanja.

  Tradicionalni pristupi zapošljavanju, poput nespecijalizovanih platformi, headhunting usluga i sistema prepurka i dalje su prihvaćeni kao univerzalna rešenja kojima većina kompanija pribegava: nažalost, ne zato što donose garantovan kvalitet usluge, već zato što su najrasprostranjeniji i dobro poznati.

  Da bi se izgradio dobar odnos prema novim trendovima i rešenjima, potrebno je vredno raditi na uspostavljanju poverenja između donosilaca inovacija i kompanija i profesionalaca u industriji. Ovo je posebno važan aspekt poslovanja OROOK-a kome od srca posvećujemo pažnju i resurse.

  Da li se vaše poslovanje promenilo u vreme pandemije?

  Iako tim više od godinu dana posvećeno radi na unapređivanju naše platforme i usluga, mart mesec bio je značajna prekretnica u našem radu. To bio posebno udarni period kada je zvanično otvorena baza za kompanije koje traže kandidate za svoje timove i projekte.

  Tada nismo mogli ni da pretpostavimo da će svega par nedelja kasnije svet doživeti promenu koja će uticati na živote i poslovanje u svim sektorima na planeti.

  Pokrenuti digitalni startup kao što je OROOK i boriti se za uspeh u samom jeku pandemije veoma je izazovno, ali i veoma podsticajno. Kao i mnoge druge kompanije koje posluju u građevinarstvu, i OROOK je svoju organizaciju morao da preispita i prilagodi novom vremenu. Ključ uspeha u poslu, stoga, bio je i ostao u moći prepoznavanja promena i prilagođavanju, kao i stvaranju prilika tamo gde drugi vide samo prepreke.

  Kakve inovacije možemo očekivati od OROOK-a u budućnosti?

  Rad na platformi kao što je OROOK nikada ne prestaje. Svakodnevno osluškujemo povratne informacije koje stižu od strane profesionalaca i predstavnika kompanija, naših partnera, da bismo usluge koje nudimo unapredili, a platformu prilagodili da pruži optimalno korisničko iskustvo.

  Osim rada na aplikaciji, aktivno radimo i na razvijanju i sprovođenju novih ponuda, kao što su povezivanje kompanija i majstora svih profila i efikasno rešavanje pozicija za potrebe tendera, a u planu su i mnoge druge, uključujući B2B posredništvo, bazu softverskih alata, e-learning i još mnogo toga.

  Iako smo trenutno fokusirani na rad sa građevinskim kompanijama u regionu, već pravimo prve značajne korake da se povežemo sa organizacijama i profesionalcima u Velikoj Britaniji i Austriji, što otvara mogućnosti za proširenje baze poslova koji se mogu obavljati i u regionu, ali i u inostranstvu.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE