Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Do 2030. će im nedostajati ŠEST MILIONA radnika

  Broj slobodnih radnih mesta u Nemačkoj je 1,4 miliona, a Dojče vele javlja da će do 2030. godine najjačoj evropskoj ekonomiji nedostajati šest milion radnika.

  Zainteresovanost građana Balkana da zaposlenje pronađu u Nemačkoj raste. Šansu građani sa ovih prostora vide i u činjenici da će u Nemačkoj od 1. marta 2020. stupiti na snagu novi zakon, koji se odnosi na useljavanje stručne radne snage van zemalja Evropske unije.

  Ukida se i lista tzv. deficitarnih zanimanja, tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način.

  Dobre zarade su glavni razlog da građani van EU, i ne samo izvan EU, biraju Nemačku kao buduću destinaciju za rad. Poslovni portal Gehalt.de objavio je nedavno najnovije podatke o najvišim i najnižim platama u Nemačkoj u 2019. godini.

  Kada je reč o nedostajućoj radnog snazi, Dojče vele piše da je razlog što će ovoj zemlji nedostajati toliki broj radnika to što, s jedne strane, Nemačka stari, odnosno sve je više starije populacije.

  Osim toga, zanatski poslovi su za mlade u ovoj zemlji sve manje atraktivni i loše plaćeni. Pored toga, nemačka izvozna ekonomija cveta i nalazi se u ekspanziji.

  Zakonom o useljavanju stručne radne snage, koji stupa na snagu 1. marta 2020. Nemačka stvara mogućnost za zapošljavanje građana iz država van Evropske unije, prvenstveno za kvalifikovanu stručnu radnu snagu.

  Stručnim radnicima mora prvo biti priznata kvalifikacija u Nemačkoj, a nakon toga apliciraju za vizu.

  “Zakon o useljavalju stručne radne snage će, po pojedinačnim tačkama, proširiti postojeće mogućnosti useljavanja stručne radne snage u Nemačkoj, a koje su sadržane u Zakonu o prebivalištu. Između ostalog, biće omogućeno useljavanje kvalifikovane stručne radne snage.

  Pod stručnim licem podrazumeva se osoba sa najmanje dve godine stručne spreme, koja je u Nemačkoj prepoznata kao ekvivalentna. Ukida se ograničenje na zanimanja koja su deficitarna. Takođe se ukida tzv. ispit prednosti, što podrazumeva da pre svakog zapošljavanja stručnjaka iz treće zemlje više nije potrebno utvrđivati da li na raspolaganju stoji domaći ili evropski kadar“, saopšteno je za CdM iz Ambasade Nemačke u Podgorici.

  Napominju da mnogobrojna preduzeća traže kvalifikovanu radnu snagu, pre svega u oblasti zdravstva, nege i tzv. MINT zanimanjima (matematika, informatika, prirodne nauke i tehnika).

  “S obzirom na to da je tražnja za IT stručnjacima naročito izražena, za njih važe posebna pravila”, ističu u nemačkoj Ambasadi za CdM.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/dw-nemacke-klinike-placaju-i-15-000-eur-za-jednog-medicinara/

  https://www.bizlife.rs/posao/hocete-posao-u-nemackoj-bolje-da-pozurite/

   

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE