Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Do 2025. skoro 2 miliona bankara ostaje bez posla

  Zbog razvoja tehnologije u idućih pet godina će nestati oko trećine sadašnjih poslova u bankarstvu, rekao je u intervjuu za Blumberg nekadašnji prvi čovek američke banke Siti grupa (Citigroup) Vikram Pandit, prenosi Poslovni.hr.

  Veštačka inteligencija i robotika smanjuje potrebu za radnicima u pojedinim sektorom banaka, poput računovodstva, kaže Pandit koji sada vodi investicionu kompaniju Orogen čiji je i suosnivač.

  Prema procenama Siti grupe u izveštaju iz marta prošle godine, zbog automatizacije bez posla će između 2015. i 2025. ostati 770.000 zaposlenih banaka u SAD-u te milion u Evropi. Na ta tmurna predviđanja naslanja se istraživanje Evropske bankarske federacije objavljeno u sredu koje pokazuje da su banke u Evropskoj uniji zatvorile prošle godine 9100 poslovnica i otpustile oko 50.000 radnika zbog sve veće popularnosti internet bankarstva. Na kraju prošle godine broj poslovnica u EU spustio se na 189.000, što je 4,9 posto manje nego što ih je bilo na kraju godine ranije. Sektor je na kraju godine zapošljavao oko 2,8 miliona ljudi, najmanje od 1997. godine, pokazuje analiza.

  Banke su zatvarale skupe fizičke poslovnice kako bi smanjile troškove s obzirom na okretanje brojnih klijenata elektronskom plaćanju, te digitalnom i mobilnom bankarstvu, ali i na niske kamatne stope. Zbog niskih kamata krediti su jeftiniji, pa banke manje zarađuju kao i na ulaganjima. S druge strane izvršni direktor JP Morgana Džejmi Dajmon (Jamie Dimon) u junu je istakao kako se prenaglašava uticaj tehnologije na radna mesta u finansijskoj industriji. Dok uvođenje automatizacije pomaže u rezanju troškova banke, s druge strane otvara niz drugih radnih mesta, smatra Dajmon. Dodao je da će broj zaposlenih u bankama rasti, ali s tehničkim obrazovanjem.

  Izvor: Poslovni.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE