Đilas "ima plan": Za 4 godine minimalac 500 evra...

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Đilas “ima plan”: Za 4 godine minimalac 500 evra…

  Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas predstavio je deo novog programa stranke, kojim se najavljuje da će za četiri godine od preuzimanja vlasti minimalna zarada u Srbiji biti 500 evra, plata lekara najmanje 1.500, a nastavnika 1.000 evra.

  “U Srbiji niko ne sme da ima manju platu od 350 evra, jer to nije dostojno čoveka. Ovim planom za četiri godine minimalna plata biće 500 evra. Napravili smo plan kako da svaki lekar ima početnu platu 1.000, nastavnici 700 evra, a vaspitačice i medicinske sestre 600. Takođe, i kako da se za četiri godine poveća plata da nema lekara sa platom ispod 1.500 evra i nastavnika ispod 1.000. Jer je to nešto što mora da se uradi”, naglasio je Đilas tokom predstavljanja dela programa “Imamo plan” na Skupštini SSP.

  On je naveo da će kroz taj plan svi poljoprivrednici dobiti državne subvencije od 150 evra po hektaru zemljišta, mogućnost da kupuju gorivo bez akciza, garantovane otkupne cene proizvoda na pet godina i sprečavanje bogaćenja pojedinaca kroz monopol.

  Najavio je da neće biti prodaje zemljišta, ruda i vode strancima, da će država vratiti nacionalne resurse u svoje vlasništvo, osnovaće nacionalnu investicionu banku, napraviti posebnu poresku politiku za IT sektor i građevinarstvo, za koje je rekao da su dve oblasti koje su uz energetiku i poljoprivredu najbitnije za Srbiju.

  Takođe, građani stariji od 65 koji nemaju prihode, kakvih je, kako tvrdi, 250.000 u Srbiji, tim planom dobijaće socijalnu penziju od minimum 100 evra, oboleli od multiple skleroze dobiće terapiju i čekanja na operacije neće biti.

  “Zaposlićemo svakog lekara kojeg imamo danas u Srbiji. Obezbedićemo za zdravstvene radnike plate dostojne posla kojim se bave. Umesto u fudbalske stadione, uložićemo u bolnice i domove zdravlja. Ovakvih konkretnih mera ima desetine i svim je zajedničko dobar život i briga za ljude”, dodao je on.

  Najavio je povećanje ulaganja u kulturu na dva odsto budžeta i istakao da će osnovno i srednje obrazovanje biti obavezno i besplatno za sve, da će se stipendirati deca koja nemaju dovoljno sredstava za školovanje i primeniti neka načela obrazovanja u Finskoj.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE