Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Duing biznis lista: Kosovo među vodećima po reformama i kreditima

  Izveštaj Svetske Banke o Uslovima Poslovanja (Duing biznis) koji je danas objavljen, potvrđuje znatan napredak Kosova u poboljšanju okruženja za poslovanje, te je rangirano na 40. mesto među ukupno 190 zemalja sveta. Srbija se na toj listi nalazi na 43. mestu.

  Kosovo je jedino iz Evrope među 10 „najreformisanijih“ tokom jednogodišnjeg perioda na koji se odnosi izveštaj.

  Kako se navodi u izveštaju, Kosovo je nastavilo da poboljšava uslove za poslovanje povećanjem saradnje i koordinacije reformi među institucijama preko radne grupe za uslove poslovanja, kojom je upravljalo Ministarstvo trgovine i industrije (MTI), uz podršku Svetske Banke i projekta USAID „Partnerstva za razvoj“.

  Kosovo je zabeležilo napredak u više indikatora, posebno pri osnivanju preduzeća, odobravanju kredita i pri zatvaranju preduzeća.

  Po uslovima za otvaranje preduzeća, Kosovo je postiglo dalje poboljšanje procesa registracije preduzeća i merenje učinka pri pružanju usluga registracije, dok se uz indikator odobravanja kredita navodi da je povećana zaštite za osigurane poverioce u stečajnom postupku.

  Napredak je ostvaren kod zatvaranje preduzeća, zbog uspostavljanja savremenog zakonskog okvira za reorganizaciju i stečaj preduzeća na osnovu najboljih međunarodnih praksi. To je postignuto donošenjem novog Zakona o stečaju, izrađenog uz podršku programa USAID za izvršenje i komercijalno zakonodavstvo.

  Kosovo je od 2012. napredovalo za 86 mesta na listi Svetske banke „Duing biznis“ po uslovima poslovanja, beležeći napredak u svim indikatorima, a posebno u indikatoru osnivanja preduzeća, u kojem je zabeležen skok od 160 mesta, te je po tome Kosovo sada na 10. mestu na svetu.

  Reforme po izveštaju Svetske banke uz tu listu, predstavljaju efikasan mehanizam za veće približavanje EU, poboljšanje vlasti i uklanjanje mogućnosti za korupciju, kao i uklanjanje prepreka za formalizaciju privrede.

  Ministarstvo trgovine i industrije, kao rukovodilac tog procesa, uz podršku ključnih partnera kao što su Svetska banka i USAID, već je počelo pripreme za nastavljanje reformi, i da bi se obezbedilo da zabeleženi napredak bude očuvan i povećan.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE