Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Direktorka Vatrenog oka objasnila zašto još ne dominira DELTA SOJ

  Dr Snežana Jovanović, direktorka laboratorije „Vatreno oko“ Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da u Srbiji i dalje dominira britanski soj koronavirusa, ali da ima i delta soja.

  Dr Snežana Jovanović rekla je za RTS da se u laboratoriji dnevno uradi 300 do 350 pi-si-ar testiranja.

  Navodi da se testiraju uzorci iz Beograda, pre svega sa Infektivne klinike, a broj pozitivnih se lagano povećava.

  Direktorka „Vatrenog oka“ napominje da je sekvenciranje uzoraka koji su poslati na testiranje pokazalo da su svi bili britanski soj koronavirusa, osim dva koji su bili delta soj.

  „Bakterije i virusi ne znaju za granice. Dok smo bili zatvoreni, dominirao je onaj soj koji je bio početni. Nakon toga ljudi su krenuli da putuju, oni možda sporije putuju od mikroorganizama, ali smo sigurni da će nakon britanskog i delta soj postati dominantan, brže se širi i drugačija je klinička slika. Uglavnom su to simptomi prehlade, povišena temperatura, javlja se kao kašalj, neki nemaju gubitak čula i mirisa“, objašnjava Jovanovićeva.

  Smatra da je većina urađenih pi-si-ar testova komercijalnog tipa, odnosno za putovanja građana.

  „U ‘Vatrenom oku’ imamo samo bar kodove, ne znamo imena i prezimena, ali u kontaktu sa kliničarima, upravo je to činjenica – najveći broj uzoraka su komercijalna testiranja.

  Apelujem na građane da se adekvatno ponašaju na godišnjem odmoru, jer dolaskom iz drugih zemalja i na odmoru neko može da se inficira“, ističe direktorka „Vatrenog oka“.

  Navodi da pi-si-ar testiranja rade samo državne laboratorije, a antigenske testove i pojedine privatne biohemijske laboratorije. Poziva građane da se dobro informišu gde će uraditi testove kako ne bi bili vraćeni sa granice.

  Izvor: RTS

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE