Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U jednom srpskom gradu DIREKTORI zasukali rukave jer radnika NEMA

  Kako je u Prokuplju još uvek na snazi zabrana zapošljavanja u javnim preduzećima i ustanovama, a dugogodišnji uskospecijalizovani zaposleni dočekali da odu u penziju, mnoga preduzeća kubure sa radnom snagom. Posebno se ta situacija drastično ispoljila u ustanovama kulture i zdravstvu.

  Tako na primer Narodni muzej Toplice može još da se zakune jedino u istoričara umetnosti, jer više nema ni etnologa, arheologa, konzervatora, a jedini istoričar je trenutno direktor ustanove.

  Sva dakle, ova zaista potrebna zvanja i sposobnosti muzej nema, iako pokriva sve četiri opštine Topličkog okruga, piše Prokuplje na dlanu.

  „U planu i programu rada ustanove planirano je zapošljavanje potrebnih stručnih kadrova i taj izveštaj je usvojila lokalna skupština, ali kako je još uvek na snazi zabrana zapošljavanja nismo u mogućnosti da raspišemo konkurse. Nadamo se da će se situacija promeniti od Nove godine“, kazao je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.

  On dodaje da sada sem istoričara umetnosti ova ustanova nema specijalizovanih i potrebnih radnika.

  Slična situacija je u i Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“, gde sem direktora Dragana Ognjanovića ne postoji osoba koja je stručna, na primer, za književne večeri. Tako su direktori morali da zavrnu rukave i pored organizacionih poslova, rade i ostalo.

  Nažalost, i u drugim preduzećima i ustanovama situacija je slična. Primera radi prokupačkoj bolnici koja pokriva sve četiri opštine Topličkog okruga nedostaju internisti i drugi specijalisti.

  Izvor: Prokuplje na dlanu

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • jasna

   Od ovog Zakona o zabrani zapošljavanja u javnom sektrou više je štete, nego koristi. Stručnjaci odlaze, a mladi ne mogu da se zaposle, jer vlast ne dozvoljava, čak ni na upražnjena radna mesta zbog odlaska radnika u penziku ili van države. Pogubno.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE