Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Direktor RTS: Emisije nezavisne produkcije manje koštaju

  Generalni direktor RTS Dragan Bujošević izjavio je da ta televizija emituje programe koje rade nezavisne produkcije, zato što bi koštalo mnogo više kada bi ih Javni medijski servis sam radio.

  Bujošević je, prilikom podnošenja izveštaja o radu RTS u 2021. godini na sednici Odbora za kulturu Skupštine Srbije, rekao da ta televizija plaća 2.500 evra po emisiji „Sasvim prirodno“ Jovana Memedovića, koja bi, kada bi se radila u sopstvenoj produkciji, „koštala 4.000 evra kada bi se radila u Srbiji“, a do 10.000 evra kada se snima u inostranstvu.

  Na pitanje predsednika Upravnog odbora RTS Branislava Klanščeka, zašto ta televizija emituje i kvizove koji se rade u drugim produkcijama, a u kojima učestvuju zaposleni na RTS, i snimaju se u prostorijama RTS, Bujošević je odgovorio da RTS nema licence za kvizove „Potera“ i „Stigni me ako znaš“.

  „Nije RTS odredio da Jovan Memedović vodi ‘Poteru’, nego ga je produkcija Adrenalin odabrala na kastingu“, rekao je Bujošević.

  Bujošević je nakon izlaganja Klanščeka, koji je rekao da nije mogao da dobije izveštaje o emisijama nezavisnih produkcija koje emituje RTS, rekao da „nezavisne produkcije traže da ugovori moraju biti tajni“, kao i da „svako može da ih dobije, ali ne sme da ih objavljuje“.

  Govoreći o radu u 2021. godini, Bujošević je naveo je da je RTS u toj godini počeo da radi bez novca koji je ranije dobijao iz budžeta Srbije. „U toj godini mi smo rekli da nećemo uzimati pare iz budžeta, mislili smo da ćemo imati dovoljno novca. Sada mislimo da nam trebaju te pare iz budžeta, ali izgleda da ih nećemo dobiti“, rekao je Bujošević.

  Dodao je da se program RTS „75 odsto finansira od takse, a 25 odsto od marketinga“. „Taj novac se razdvaja, tačno se zna koji deo programa se finasira iz takse, koji iz komercijalnih prihoda, to je apsolutno razdvojen deo“, istakao je Bujošević.

  Klanšček: „Ja volim Srbiju“ 20.000 evra, a „Šarenica“ 1.700 evra

  Prema njegovim rečima, obaveza je RTS da emituje deset odsto programa koji rade nezavisne produkcije, što u 2021. godini nije ispunjeno zbog nedovoljno kvalitetne ponude, nakon čega je doneta odluka da „konkurs za prijavljivanje nezavisnih produkcija traje cele godine“. Iz sopstvene produkcije treba da imamo najmanje 25 odsto programa, mi imamo neuporedivo više, naveo je on.

  Predsednik Upravnog odbora RTS Branislav Klanšček pozvao je RTS da pokuša da kupi licencu za preskupe kvizove koje emituje iz nezavisnih produkcija, optuživši javni servis da „nije ni pokušao“, ili da izmisli svoje, kao što je „Slagalica“ koja košta „500“ evra po epizodi.

  On je izneo podatak da emisiju „Ja volim Srbiju“, koju radi nezavisna produkcija, RTS plaća 20.000 evra po epizodi, a sat vremena „Šarenice“, takođe u produkciji RTS, košta 1.700 evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta, screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE