Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Direktor „Beogradskih elektrana“: Srbiji je potrebna nuklearna elektrana

  Sa dolazećom zimom i pretnjama nestašicom struje i gasa na Starom kontinentu, Srbiji je potrebna nuklearna elektrana i treba da ih gradi kako bi obezbedila stabilno snabdevanje električnom energijom, rekao je direktor JKP „Beogradske elektrane“ Rade Basta.

  Kako se navodi u saopštenju, on predlaže da država Srbija treba da ukine Moratorijum, školuje kadrove i razvija proizvodnju električne energije u atomskim elektranama, a da Vlada Srbije osnuje Nacionalnu korporaciju za atomsku energiju Srbije sa udelima u kapitalu privrednih, domaćih društava, strateških partnera, kao i nosilaca tehnologije i menadžmenta.

  Predlog kako to uraditi

  „Potrebno je izgraditi prvu nuklearnu elektranu da zameni termoelektranu na ugalj sa jedinicama po 1.000 megavata ili modularne sa manjim jedinicama od po 350 megavata“, rekao je Basta.

  Prema njegovim rečima, modularne jedinice su pogodne za integrisano upravljanje uz rad sa drugim elektranama sa pogonima na vetar i sunce, kao i na gas, vodonik i druge izvore.

  Atomske elektrane su osnov stabilnosti snabdevanja uz elektrane na vodu, vetar, Sunce, vodonik, gas…

  Tehnološki oslonac treba da budu EU i SAD, odnosno evropski i američki inovativni modeli nuklearnih elektrana, kao na primer: dve evropske i dve američke energane na atomski pogon po 1000 megavata snage, naveo je.

  Potrebno doneti Prostorni plan i usaglasiti druge propise

  “ Ono što je jako nepohodan korak je i donošenje Prostornog plana za posebne namene i dopuna Energetske strategije. Strateški pravac Srbijetreba da bude Atomska energija sa dugoročnim planom razvoja, a koji uključuje i energiju vetra, Sunca, vode, pa i energiju koja se dobija smanjenjem njenog rasipanja. Naravno, zatražio bih pod hitno od naše države javno slušanje u Skupštini Srbije sa eminentnim stručnjacima na ovu temu“, naveo je u pisanoj izjavi direktor JKP „Beogradske elektrane“ Rade Basta.

  Srpska NUKLEARKA – sve češće je pominje

   

   

   

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE