Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dijate sa kafom – stvarni gubitak kilograma ili samo MIT?

  Privlačnost brzih rešenja za mršavljenje često dovodi do porasta nekonvencionalnih dijeta, a „dijeta kafom “ nije izuzetak. Obećavajući brz gubitak težine kroz povećanu konzumaciju kafe, ova dijeta je zainteresovala mnoge koji traže jednostavniji put do skidanja kilograma, zajedno sa onima koji vole svakodnevnu šoljicu ovog napitka. Ali da li je dijeta sa kafom legitiman način za gubitak težine ili samo još jedna prolazni hir?

  Sajt „Eat This, Not That!“ se pozabavio principima ishrane kafeom, ispitao njene potencijalne prednosti i nedostatke i istražio da li ona zaista nudi prečicu do tanjeg struka.

  Šta je dijeta sa kafom?

  Dijeta sa kafom je režim mršavljenja koji naglašava povećanu potrošnju kafe dok se pridržavate dijete sa ograničenim unosom kalorija, obično oko 1.500 kalorija dnevno. Dobila je popularnost kroz knjigu The Coffee Lover’s Diet, koju je napisao dr Bob Arnot, i tvrdi da dodavanje nekoliko šoljica kafe u vašu dnevnu rutinu može ubrzati vaše napore za gubitak masti, ubrzati vaš metabolizam i suzbiti apetit.

  Kafa, upozorenje

  Kafa (Unsplash)

  Dijeta obično uključuje konzumiranje najmanje tri šoljice crne kafe dnevno uz ishranu bogatu integralnom hranom, uključujući nemasne proteine, voće, povrće i integralne žitarice, uz ograničavanje prerađene hrane i šećera.

  Istraživanja pokazuju da ispijanje kafe može podržati smanjenje telesne težine, telesne masti i BMI. Međutim, važno je napomenuti da konzumiranje puno kofeina takođe ima potencijalne neželjene efekte, kao što su nemir, nesanica, gastrointestinalne smetnje, razdražljivost i anksioznost.

  Prednosti ove dijete

  Dijeta sa kafom se promoviše sa nekoliko prednosti, prvenstveno usredsređene na gubitak težine i poboljšanje opšteg zdravlja. Evo nekih od ključnih prednosti povezanih sa dijetom sa kafom i konzumacijom kafe uopšte:

  • Bogata je antioksidansima. Kafa je značajan izvor antioksidanata, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upale u telu.
  • Kafa vas čini opreznim. Kafa može poboljšati fokus , koncentraciju i kognitivne funkcije, pomažući pojedincima da ostanu budni i produktivni tokom dana.
  • Može potencijalno pomoći u prevenciji bolesti. Redovna konzumacija kafe je povezana sa smanjenim rizikom od nekoliko bolesti, uključujući Parkinsonovu bolest, Alchajmerovu bolest, dijabetes tipa 2 i određene vrste raka.
  Kafa, kafić (Unsplash)

  Kafa (Unsplash)

  Iako su ove prednosti obećavajuće, važno je napomenuti da su najefikasnije kada je konzumacija kafe uravnotežena sa zdravom ishranom i načinom života. Prekomerno uzimanje kafe može dovesti do negativnih neželjenih efekata, tako da je umerenost ključna.

  Kako vam dijeta za kafu može pomoći da izgubite težinu?

  Dijeta kafom pomaže u gubitku težine kroz nekoliko mehanizama, prvenstveno vezanih za svojstva kofeina i ulogu kafe u regulaciji apetita i metabolizmu.

  • Povećana brzina metabolizma: Kofein je prirodni stimulans za koji neke studije pokazuju da može povećati brzinu metabolizma u telu, pomažući da se sagori više kalorija čak i u mirovanju. Ovo može dovesti do veće ukupne potrošnje kalorija tokom dana.
  • Suzbijanje apetita: Ispijanje kafe može delovati kao sredstvo za suzbijanje apetita , smanjujući osećaj gladi i snižavajući ukupni unos kalorija. Ovaj efekat može pomoći pojedincima da se lakše pridržavaju dijete sa ograničenim unosom kalorija.
  • Poboljšane fizičke performanse: Kofein može poboljšati fizičke performanse povećanjem nivoa adrenalina, što dovodi do intenzivnijih i dužih vežbi. Bolji trening može doprineti povećanom sagorevanju kalorija i održavanju mišića, što je važno za gubitak težine.

  Iako ovi faktori mogu pomoći u gubitku težine, dijeti sa kafom treba pristupiti oprezno. Efikasnost dijete za mršavljenje se uglavnom pripisuje ograničenju kalorija koje podstiče, a ne samo konzumiranju kafe. Osnovni princip gubitka težine je stvaranje kalorijskog deficita, pri čemu broj sagorenih kalorija premašuje broj unetih kalorija.

  Dijeta obično uparuje povećanu potrošnju kafe sa dijetom sa smanjenim unosom kalorija, osiguravajući da pojedinci konzumiraju manje kalorija nego što ih troše. Ovaj deficit primorava telo da koristi uskladištene masti za energiju, što dovodi do gubitka težine.

  U zaključku, iako ova dijeta nudi neke intrigantne prednosti, njena efikasnost u gubitku težine na kraju zavisi od principa ograničenja kalorija, što je čini manje samostalnim, a više strukturiranim pristupom koji zahteva pažljivu ravnotežu i umerenost.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE