Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Devizne rezerve u sefu NBS „ruše“ rekorde

  Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da su bruto devizne rezerve na kraju maja ove godine iznosile 25,15 milijardi evra, što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način, odnosno od 2000. godine.

  U odnosu na kraj aprila bruto devizne rezerve su povećane su za 27,9 miliona evra, saopštila je NBS.

  Ovaj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 172,1 odsto i 6,7 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navedeno je u saopštenju.

  Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) na kraju maja takođe su se našle na najvišem nivou posmatrano krajem meseca i iznosile su 20,97 milijardi evra.

  U odnosu na kraj aprila povećane su za 50,5 miliona evra.

  Kako je istaknuto, najveći prilivi u devizne rezerve u maju ostvareni su po osnovu intervencija NBS, u iznosu od 130 miliona evra.

  Prilivi su ostvareni i prodajom deviznih državnih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu, upravljanjem deviznim rezervama, donacijama i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 189,4 miliona evra.

  Efekat poskupljenja zlata

  Iz NBS su saopštili da su navedeni prilivi bili više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi realizovane neto razduženjem države na ime deviznih kredita i drugih deviznih obaveza u ukupnom iznosu od 259,4 miliona evra i drugim osnovima u iznosu od 48,7 miliona evra.

  Na povećanje deviznih rezervi uticao je i pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu od 16,6 miliona evra, koji je u najvećoj meri rezultat rasta cene zlata za oko 1,8 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 1,1 odsto na međunarodnom tržištu.

  zlato tavex

  Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u maju iznosio je 501,6 miliona evra i bio je za 335,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

  U prvih pet meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,34 milijarde evra.

  U maju vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, Shutterstock, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE