Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  pet najvrednijih kovanica, devizne rezerve

  Devizne rezerve NBS „kraće“ za 89 miliona evra

  Narodna banka Srbije (NBS) objavila je da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.

  Ovaj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 171,1 odsto i 6,7 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navedeno je u saopštenju.

  Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 20,6 milijardi evra i u odnosu na kraj februara smanjene su za 127,2 miliona evra.

  Kako je objašnjeno, na smanjenje deviznih rezervi u martu prevashodno su uticali odlivi po osnovu neto razduženja države na ime deviznih kredita u iznosu od 221,7 miliona evra, kao i po osnovu izmirenja ostalih deviznih obaveza države i drugim osnovima u iznosu od 115,3 miliona evra.

  Odlivi iz deviznih rezervi u martu ostvareni su i po osnovu intervencija NBS, iako je centralna banka u martu neto kupila 20 miliona evra, dok je najveći priliv ostvaren je po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 53 miliona evra.

  Ostvareni su i prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija, kamata i naplata kupona i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 82,7 miliona evra.

  Pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu 287 miliona evra, koji je, u najvećoj meri, rezultat rasta cene zlata za oko 8,1 odsto i jačanja dolara u odnosu na evro za oko 0,5 odsto na međunarodnom tržištu, ublažio je smanjenje bruto deviznih rezervi.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife, Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE