"Delta soj je toliko zarazan da se niko ne može sakriti"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Delta soj je toliko zarazan da se niko ne može sakriti”

  Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kaže da je delta soj koronavirusa toliko zarazan da se od njega niko ne može sakriti.

  Marijan Ivanuša je za RTS-a rekao da je situcija sa koronavirusom u Srbiji teška i da uvođenje mera, odnosno kovid propusnica u Srbiji daje poruku da kovid 19 postaje izuzetno veliki problem koji može da se pogorša.

  “Srbija je među prvih pet država u evropskom regionu sa najvećim brojem obolelih. Prošle godine znali smo bar jednu zaraženu osobu, sada znamo više od jedne osobe koja je umrla zbog kovida. Znamo da vakcinisani ako se slučajno zaraze manje šire virus. Vakcinacija može da preokrene tok epidemije”, napominje Ivanuša.

  Efekat će se videti za nekoliko nedelja

  Efekat uvođenja kovid mera će, prema njegovim rečima, moći da se vidi u toku nekoliko nedelja.

  “Nijedna mera nije 100 posto učinkovita zato je potrebno kombinovati različite mere i pored te mere pozvao bih ljude da izbegavaju gužvu, da ne idu u klubove, da održavaju distancu, nose maske i peru ruke, da ostanu kod kuće, da se izoluju ako su imali kontakt, da budu u karantinu”, poručio je direktor kancelarije SZO u Srbiji.

  Kaže i da je Slovenija među deset vodećih država u Evropi po broju zaraženih. Situacija je loša, ljudi se ponašaju kako se ponašaju, navodi Ivanuša.

  “Mene sve podseća na šalu koju sam video u Srbiji – hoćete li vakcinu? Nećemo. Hoćete li mer? Nećemo. Hoćete li kovid? Nećemo. Pa šta hoćete? Hoćemo da nećemo”, navodi Ivanuša.

  Delta soj širi se brže od alfa soja, naći će sve nevakcinisane

  Dodaje da još nema podataka da se delta plus soj brže širi i da uzrokuje težu bolest od običnog delta soja. Svakako se, dodaje, delta soj širi brže od alfa soja.

  “Očekujemo da će nevakcinisane virus da pronađe tokom ove zime. Teško će se bilo ko sakriti od virusa. Kod mnogih može uzrokovati tešku bolest”, kaže Ivanuša dodajući da je trenutni talas krenuo kod aktivne mlađe populacije i raširio.

  Direktor kancelarije SZO u Srbiji napominje da alternative vakcinacije nema.

  “Delta je toliko zarazan da se od njega ne možemo kriti. Pri ili kasnije svi će biti u kontaktu sa virusom, neki će oboleti i može biti teškog oblika bolesti. Vakcina nam je jedini spas, to važi i za bogate i za siromašne države. Nedovoljno je vakcinisanih u nekim državama, to ih stavlja u veliki rizik za ozbiljne epidemije, zdravstveni sektor ne može da zbrine tako mnogo pacijenata”, naglašava Ivanuša.

  Izvor: RTS

  Foto: YT/Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE