Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Deloitte: Prihodi evropskih fudbalskih klubova pali prvi put za 10 godina

  Prema 30. godišnjem izveštaju o finansijama u fudbalu Deloitte-ovog Sektora za analizu sportskog poslovanja, evropsko fudbalsko tržište se smanjilo se sveukupno za 13 odsto na 25,2 milijarde evra u 2019/20. (28,9 milijardi evra u 2018/19.) usled pandemije Kovida 19.

  U apsolutnom iznosu, „velikih pet“ evropskih liga, sa rekordnim udelom od 60 odsto u evropskom fudbalskom tržištu, pretrpele su najveće finansijske posledice pa su njihovi zajednički prihodi pali za 11 procenata (1,9 milijardi evra) na 15,1 milijardu evra.

  Nemačka Bundesliga je zabeležila najmanji pad (4 odsto, 137 miliona evra) u ukupnim prihodima jer se sezona završila pre kraja finansijske godine, pa je televizijskim kućama odobrila minimalne popuste.

  Bundesliga je ostvarila prihode od 3,2 milijarde evra i pretekla La Ligu (3,1 milijarda evra) kao fudbalska liga sa drugim najvećim prihodima u 2019/20. nakon što su prihodi La Lige pali za 8 odsto.

  L Liga biće opet na drugom mestu po prihodima

  U Deloittu očekuju da će La Liga ponovo zauzeti drugo mesto po prihodima u sezoni 2020/21.

  Italijanska Serija A, sa prihodima od 2,1 milijardu evra (pad od 18 odsto) i francuska Prva liga (jedina od „velikih pet“ liga koja je otkazala sezonu u odgovor na pandemiju) sa prihodima od 1,6 milijardi evra, ostvarili su ostatak prihoda „velikih pet“ evropskih liga od 15,1 milijardu evra.

  Iako su se ukupni prihodi „velikih pet“ liga smanjili za 11 odsto na 15,1 milijardu evra u 2019/20., ukupni troškovi plata ostali su nepromenjeni.

  „Tek ćemo za nekoliko godina znati kakve je finansijske posledice pandemija COVID-19 ostavila na evropski fudbal. Ali već sada postajemo svesni razmera finansijskog uticaja pandemije na evropske klubove.“ objašnjava Den Džons, partner u Sektoru za analizu sportskog poslovanja u Deloitte-u.

  Navodi da iako je sada već prošlo 16 meseci od početka pandemije u Evropi, analiza u ovom izveštaju je usredsređena na finansijsku godinu 2019/20. pa se stoga u većini slučajeva odnosi na tri meseca uticaja pandemije.

  Privremeni prekid rada liga doveo je do razlika u pogledu završetka sezone i standardnih perioda finansijskog izveštavanja u Engleskoj, Španiji i Italiji.

  Zbog toga će se neke stavke prihoda i troškova za sezonu 2019/20. iskazati u finansijskoj godini koja se završava 2021. i samim tim u sledećem izdanju Deloitte-ovog godišnjeg pregleda finansija u fudbalu, navodi.

  Šok usled pandemije COVID-19 odrazio se na profitabilnost cele Premijer lige

  Prema Deloitte-ovom izveštaju iz juna, zajednički prihodi klubova Premijer lige pali su za 13 odsto, sa rekordnih 5,8 milijardi evra u 2018/19. na 5,1 milijardu evra u 2019/20., što je prvi dosadašnji pad prihoda Premijer lige.

  Uprkos tome, prihodi Premijer lige 60 odsto su veći od prihoda najvećeg konkurenta, Bundeslige, mada se razlika smanjila sa 73 odsto u 2018/19.

  Zbog relativno fiksnih troškova klubova Premijer lige i pada prihoda, zajednička dobit iz poslovanja gotovo u potpunosti je nestala.

  Prosečan odnos plata i prihoda klubova Premijer lige takođe je porastao na rekordnih 73 odsto. Kumulativni gubici pre oporezivanja porasli su na 1,1 milijardu evra u 2019/20. godini, što je više od 910 miliona evra u poređenju sa 2018/19., pri čemu je 15 klubova prijavilo gubitke pre oporezivanja.

  „Jasno je da elitni klubovi uglavnom imaju fiksne troškove, posebno kada su u pitanju plate. Zbog višegodišnjih ugovora s igračima, klubovima je izuzetno teško da smanjenjem troškova plata neutralizuju udar na prihode prouzrokovan pandemijom COVID-19. Biće zanimljivo saznati kako će se odnos plata i prihoda menjati u 2020/21. i kasnije i hoće li se do sadašnji neumoljiv rast plata usporiti, zaustaviti ili prekinuti”, dodaje Dzons.

  Nesigurna budućnost

  Uticaj pandemije COVID-19 na prihod od utakmica u finansijskoj godini 2019/20. je očigledan, ali uticaj dva najveća izvora prihoda „velikih pet“ liga, televizijskih prenosa (koji čini 51 odsto prihoda „velikih pet“ liga) i komercijalnih delatnosti, sve je neizvesniji.

  Sem Bur, viši rukovodilac u Deloitte-ovom Sektoru za analizu sportskog poslovanja dodaje da otkad je COVID-19 promenio izgled vrhunskog evropskog fudbala primetili su promene na tržištu prava prenosa u nizu „velikih pet“ liga. Premijer liga je odlučila da obnovi svoje ugovore sa postojećim domaćim partnerima u istoj vrednosti, što se može pokazati mudrom odlukom, dok je Serija A ugovorila smanjenje vrednosti od pet odsto u svom novom ugovoru sa domaćim kućama.

  Ostale lige, uključujući francusku Prvu ligu, iskusile su više turbulencija.

  U narednim sezonama videće se da li je produžavanje ugovora sa nepromenjenim ili smanjenim iznosima trend koji će se nastaviti ili je to privremeno stanje.

  Uprkos nesigurnosti u protekloj godini, fudbal i interesovanje javnosti za ovaj sport pokazali su snažnu otpornost prema krizi. Nadamo se da će sezona 2021/22. biti korak ka normalnosti i dovesti do snažnog oporavka prihoda u narednim sezonama, zaključuje Džons.

  Detalji istraživanja mogu se naći na stranici:  https://www2.deloitte.com/uk/en/pages/sports-business-group/articles/deloitte-football-money-league.html

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE