Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Na samo sat od Beograda: Naselje gde je CENA VIKENDICA skočila i pet puta, gradi se i akva-park

  Deliblatska peščara jedan je od nedovoljno iskorišćenih potencijala Srbije, koji je tek poslednjih godina krenuo da se turistički razvija i gradi.

  Ovaj specijalni rezervat prirode u jugo-istočnom delu Banata jedinstven je u Evropi i predstavlja pravo blago za sve ljubitelje pešačenja, mira i tišine. Međutim, u njemu još uvek, sem vikend naselja, nema sadržaja koji bi privukli veći broj posetilaca.

  U izletištu i vikend naselju Devojački Bunar, koje je pozicionirano u severnom delu Deliblatske peščare, a koje pripada opštini Alibunar, potencijala za razvoj turizma je na pretek. Od pešačkih staza koje bi mogle da budu uređenije i obeležene do infrastrukture u vidu puteva i pijaće vode.

  Deliblatska peščara, turizam, Srbija (BIZLife)

  Na samo sat vremena od Beograda i četrdesetak minuta od Pančeva, kada se prođu Banatsko Novo Selo i Vladimirovac leži vikend naselje za koje meštani kažu da je tek poslednjih godina postalo zanimljivo posetiocima, ali samo onima koji su ovde odlučili da kupe vikendicu ili plac na kojem će izgraditi objekat.

  „Ovde je pre pandemije bilo manje-više ‘mrtvo’. Živeli su samo meštani koji su ovde više generacija ili oni koji su već imali vikendice i povremeno ih obilazili. Nakon pandemije, kad su ljudi shvatili koliko priroda znači, krenuli su više da dolaze, da kupuju placeve, vikendice“, napominje jedna meštaka iz Pančeva, čiji je muž iz Devojačkog Bunara.

  Nije želela pred objektiv, ali kaže da u vikend naselje dolazi preko cele godine, ali leti najviše vremena provodi ovde. Kaže da joj odgovara mir koje ovo mesto pruža.

  Deliblatska peščara

  Deliblatska peščara, turizam, Srbija (BIZLife)

  „Ovde nema saobraćaja, putevi su poljski, što je možda i dobro jer nema prevelike buke. Čuju se samo ptice i po koja građevinska mašina ili traktor jer je vreme radova. Sada su mnogi ovde kupili već izgrađene vikendice ili placeve na kojima grade“, ističe naša sagovornica.

  Ar i do 1.200 evra

  Sa povećanim interesovanjem za gradnjom porasla je i cena zemljišta u Devojačkom Bunaru gde se ar zemljišta kreće i do 1.200 evra.

  „Ranije ovde niko nije ni džabe hteo da dođe. Sada je cena znatno skočila. Vikendica sa okućnicom je pre mogla da se nađe za 5.000 evra, sada ni one u najgorem stanju ne mogu da se nađu ispod 30.000 evra“, objašnjava naša sagovornica koja i sama prodaje placeve.

  Deliblatska peščara

  Deliblatska peščara, turizam, Srbija (BIZLife)

  Više posetioca u ovom kraju mogli bi da privuku i smeštajni objektni, kuće za odmor ili apartmani kojih za sada ima nedovoljno, za razliku od južnog dela specijalnog rezervata prirode koji ima više objekata i atrakcija.

  Treba napomenuti i da se Deliblatska peščara smatra vazdušnom banjom, te da je prema merenjima kvalitet vazduha podjednak onom na Zlatiboru.

  Uskoro niče i akva-park

  Deliblatska peščara se prostire na 300 kvadratnih kilometara i bogata je specifičnim vrstama flore i faune. Vodeći računa o zaštiti prirode u naselju Devojački bunar počela je izgradnja akva-parka na površini od 2,3 hektara. Brojni posetioci Deliblatske peščare do sad ovde nisu imali veliki izbor za odmor i rekreaciju.

  Kompanija Makel elektro iz Pančeva, koja se bavi prodajom rasvete i elektromaterijala, planira gradnju sportsko-rekreativno-ugostiteljskog kompleksa u Deliblatskoj Peščari, na oko 8.000 m2, u okviru izletišta Devojački Bunar.

  Deliblatska peščara

  Deliblatska peščara, turizam, Srbija, akva-park (BIZLife)

  Prema dostupnim informacijama kompleks će sadržati hotel sa 120 ležajeva i u njegovom sklopu nalaziće se spa centar koji podrazumeva zatvoreni bazen, saunu, tursko kupatilo i slanu soba. Kao posebne celine izgradiće se restoran velikog kapaciteta, 5 bazena i dečji akva-park sa dva manja bazena. U okviru kompleksa će biti izgrađena i po dva fudbalska košarkaška i teniska terena.

  Deliblatska peščara

  Deliblatska peščara, turizam, Srbija, akva-park (BIZLife)

  Projekat je sufinansiran iz IPARD II Programa Evropske unije čija je vrednost 26,4 miliona dinara. Rok za završetak radova nije naveden. Imali smo prilike i da se uverimo kako radovi teku, a s obzirom da je bila nedelja gradilište smo zatekli prazno.

  Deliblatska peščara – jedinstvena pojava u Evropi koja se prostire na 35.000 hektara novim investicijma bi mogla da bude podignuta na viši nivo, a stanovnici okolnih velikih gradova mogli bi da dobiju novo omiljeno izletište.

   

  Izvor: BIZLife/Mladen Stanković

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE