Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dekani osam fakulteta predložili inicijativu za SPAS školstva

  Nedostatak nastavnika matematike, fizike i hemije primetan je u celoj Srbiji, a da situacija neće biti bolja pokazuje broj studenata koji upisuju nastavničke smerove na ovim fakultetima.

  Dekani osam beogradskih fakulteta udružili su se i predložili inicijativu za spas školstva i prosledili je Rektoratu Beogradskog univerziteta. Oni između ostalog predlažu regionalne stipendije za studente određenih nauka, povećanje plata, ali i povratak dostojanstva nastavnicima i obrazovnom sistemu.

  Širom Srbije nedostaje oko 500 nastavnika matematike i informatike, istakao je za N1 dekan Geografskog fakulteta Velimir Šećerov, a kako to izgleda u praksi za je ilustrovao dekan Matematičkog fakulteta Zoran Rakić.

  DIF-ovac predaje matematiku i hemiju

  On je ispričao da je na Kopaoniku upoznao mladog čoveka iz Brzeća, koji je završio DIF a u osnovnoj školi predaje matematiku i hemiju. Pošto škola nije mogla da nađe adekvatan kadar za ove predmete, a on je bio dobar đak nekada, pozvali su ga da radi.

  Dekan Geografskog fakulteta napominje da je do pre neku godinu zvučalo da geografa ima dovoljno, ali da ih već sada nema. On kaže da je ovu školsku godinu upisalo ukupno 80 geografa u celoj Srbiji.

  Dekan Matematičkog kaže da je 2015. godine bilo 112 kandidata za studije za profesora matematike, sledeće godine 56, pa naredne 32, da bi se na kraju došlo na manje od 10, od čega je samo šest upisalo fakultet. Situacija je još gora na Opštoj fizici gde je samo jedan student upisan na nastavničkom smeru.

  Šarčević ih „glatko“ odbio

  On kaže da je održan sastanak sa tadašnjim ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, na kojem su izneti problemi i predloženo da se nastavnička profesija proglasi deficitarnom, što povlači određene benificije i novčana sredstva. Šarčević je taj predlog odbio, navodeći da za to sredstava nema.

  Profesor Šećerov za N1 objašnjava da je jedno od rešenja, koje je predloženo u inicijativi iza koje su stali dekani Filološkog, Filozofskog, Hemijskog, Biološkog, Fizičkog i Fakulteta za fizičku hemiju, da se studentima nastavničkih fakulteta da lokalna ili regionalna stipendija, čime će oni biti motivisani da upisuju ove smerove, ali i vezani da ostanu u kraju iz kog dolaze.

  Profesor Rakić dodaje da dekani predlažu da se nastavnicima plata poveća između 30 i 50 odsto, ali ne odjednom već u određenom periodu. Rakić i Šećerov se slažu da to jeste veliki novac, i da bi povećanje od 30 odsto državu godišnje koštalo oko 400 miliona evra, ali napominju da je u budžetu planiran novac za stadion i pitaju „kome to treba“.

  Dekan Matematičkog fakulteta objašnjava da nastavnička profesija nije poželjna i zbog toga što je autoritet profesora uništen raznim zakonskim rešenjima, a da im se u posao mešaju svi od dece i roditelja do države.Kao primer navodi poslednji predlog za izmenu zakona po kojem bi nastavnik morao da obrazlaže svaku lošu ocenu koju je dao učeniku. Profesor ističe da je to „van pameti“.

  Rakić kaže da se nada da će predloženi dokument proći na Senatu Univerziteta, a potom biti upućen u Ministarstvo prosvete. „Pozitivno bi bilo da se ministarstvo pozove na to i da počnu rasprave sa nama i sa drugim ministarstvima, naročito sa onim za finansije“, kazao je Rakić.

  Izvor: N1

  Foto: Pexels, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE