Dance i Nemce spajaće NAJDUŽI podvodni tunel na svetu (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dance i Nemce spajaće NAJDUŽI podvodni tunel na svetu (VIDEO)

  Nakon više od decenije planiranja, počeli su radovi na najdužem podvodnom tunelu na svetu.

  Tunel Fermarnbelt povezivaće Dansku i Nemačku, spuštaće se i do 40 metara ispod Baltičkog mora i biće otvoren 2029. godine.

  Tunel koji će biti dug 18 kilometara jedan je od najvećih evropskih infrastrukturnih projekata, a u njega će biti uloženo preko sedam milijardi evra, navodi CNN.

  Tunel će prolaziti Femarnovim pojasom, tesnacem između nemačkog ostrva Femarn i danskog ostrva Loland, a zamišljen je kao alternativa trenutnoj trajektnoj liniji iz Rodbija i Putgardena koja svake godine prevozi milione putnika. Trajektu treba 45 minuta, a nakon izgradnje tunela, vozom će biti potrebno sedam, a automobilom deset minuta kako bi se iz jedne države prešlo u drugu.

  Tunel, čiji je službeni naziv Fermarnbelt fiksd link (Fehmarnbelt Fixed Link), ujedno će biti i najduži kombinovani tunel na svetu – imaće komponente puta i železnice.

  Sastojaće se od dva auto-puta, sa dve trake, koji će biti odvojeni službenim prolazom i dvema naelektrisanim železničkim prugama.

  “Danas, ako idete vozom od Kopenhagena do Hamburga, treba vam oko četiri i po sata. Nakon završetka izgradnje tunela isto putovanje trajaće dva i po sata. Mnogi lete između ta dva grada, ali će u budućnosti biti bolje samo sesti u voz”, rekao je Jens Ole Kaslund, tehnički direktor u danskoj državnoj kompaniji Femern A/S, koja je zadužena za ovaj veliki projekat.

  Ovaj projekat datira još iz 2008. godine kada su Nemačka i Danska potpisale ugovor o izgradnji tunela. Nakon toga je trebalo više od 10 godina kako bi obe države donele posebne zakone i sprovele povezane studije.

  Izvor: Index.hr

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE