Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danas: Stranim kompanijama Srbija dala poslove vredne 5 MILIJARDI EUR

  Najveće i najskuplje projekte u Srbiji rade strane kompanije a kreditiraju banke iz njihovih zemalja na osnovu međunarodnih sporazuma, piše „Danas“.

  Kako se navodi, reč je o milijardama evra, koliko se država zadužila za izgradnju puteva, pruga i drugih objekata infrastrukture, a da pre toga nisu raspisani tenderi kako bi se izabrao najbolji izvođač, niti je iko istraživao tržište da utvrdi cenu radova za koje će se uzeti krediti.

  „To baca veliku senku na ocenu da je Srbija veliko gradilište jer će građani godinama otplaćivati sadašnje zajmove koji samo za desetak najvećih projekata iznose gotovo pet milijardi evra“, ukazuje „Danas“.

  Navedeno je da je za samo osam deonica autoputeva ili brzih saobraćajnica ukupno dužine 330 kilometara Srbija uzela 2,42 milijarde evra kredita, a najavljuju se i novi poslovi za koje se već unapred zna i ko će ih raditi i čije će banke dati zajmove.

  Bivši ministar građevinarstva Dragoslav Šumarac je za „Danas“ rekao da je takav odnos države prema domaćim firmama uništio srpsku operativu koja u sopstvenoj zemlji više ne može da dobije ni status podizvođača, već je tek neka „treća ruka“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE