Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danas je Međunarodni dan muškaraca, a evo zašto se slavi!

  Već 22 godine svakog 19. novembra obeležava se Međunarodni dan muškaraca koji ima za cilj prevazilaženje rodnih razlika i doprinosu rodnoj ravnoteži.

  Praznik se obeležava od 1999. godine u Trinidadu i Tobagu, a tokom godina stekao je potporu mnogih pojedinaca i udruženja poput Ujedinjenih nacija.

  To je prilika za naglašavanje diskriminacije prema muškarcima i dečacima te proslavu njihovih postignuća i doprinosa, posebno za njihove doprinose zajednici, porodici, braku i brizi za decu.

  „Ne posmatraj. Reaguj!“ protiv patrijarhata

  Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj!“ smatra da je upravo zato važno da obeležavamo ovaj dan i da na taj način izbijamo iz ruku sve „argumente“ konzervativnih muškaraca i žena o tome da su muškarci ugroženi.

  „Patrijarhat, pored žena ugrožava i muškarce. On od njih traži da budu “jaki”, da ne pokazuju emocije i strah, da se neprekidno takmiče, da dominiraju, a takvi zahtevi kreiraju pritisak na muškarce, izazivaju napetost i stres i ugrožavaju zdravlje“, navode oni.

  Ova Inicijativa poziva muškarce u svojoj okolini da urade preventivni pregled srca i krvnih sudova, ili abdomena, provere krvni pritisak, izmere nivo šećer u krvi, odu na PSA test…

  „U 21. veku uloga muškaraca se značajno izmenila. Zato je veoma važno razgovarati sa mladima o ulozi muškaraca u društvu, partnerskim odnosima, ljubavi, roditeljstvu i patrijarhatu. Učešće muškarca, kao saveznika i partnera je veoma značajno u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama. Hajde na današnji dan i to da pohvalimo“, ističu predstavnici „Ne posmatraj. Reaguj!.

  Oni pozivaju muškarce da budu saveznici u borbi protiv nasilja prema ženama i da se priključe potpisujući Povelju na www.reaguj.org.

  Izvor: BiZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE