Dan pred Krizni štab: Sa ovim merama NE MOŽEMO sačekati septembar

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dan pred Krizni štab: Sa ovim merama NE MOŽEMO sačekati septembar

  Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da će se na sednici Kriznog štaba odlučivati o novim merama, ali nije precizirao o čemu će se tačno razgovarati.

  Đerlek je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da će Krizni štab na sednici u utorak sigurno doneti nove mere jer sa, kako kaže, postojećim stanjem i postojećim merama ne možemo čekati septembar.

  Govoreći o eventualnom uvođenju kovid propusnica, Đerlek je rekao da se mora naći “modus i način” da se zaustavi širenje virusa, jer je delta soj dominantan u Srbiji.

  “Iskustvo iz drugih zemalja pokazuje da nisu prošle dobro ako je bio dominantan delta soj. Jedan od načina da smanjimo štetu je uvođenje kovid propusnica. Mnogi kažu da je to diskriminacija, ali ako dodamo da na neku svečanost ili događaj može ući pacijent koji pokaže potvrdu da je imao kovid ili uradio antigenski tekst, to ne možemo nazvati diskriminacijom”, smatra Đerlek.

  Često se, kako je rekao, pita šta još treba da se desi da shvatimo u koliko smo ozbiljnoj situaciji, “i čovečanstvo i mi u Srbiji”.

  “Ako u bolnicama imamo preko 90 odsto nevakcinisanih, ako na respiratoru imamo nevakcinisane, oni zauzimaju 95 odsto, oni koji umiru su iznad 95 odsto nevakcinisani, ne razumem šta čekamo i zašto oklevamo.”

  Mere i vakcinacija

  Moramo svi shvatiti da vakcina nema alternativu. Ako budemo neodgovorni, imaćemo ozbiljno stanje u kom ćemo gubiti ljudske živote bespotrebno i produžiti ovu agoniju na mnogo više godina. Ako želimo da se vratimo normalnom životu, moramo biti odgovorni prema sebe ostalima i vakcinisati se, poručuje Đerlek.

  Ukazuje na to da je vakcinisano samo 23 odsto stanovnika dobi od 18 do 30 godina, dodajući da se moraju naći modeli kako da se oni motivišu da prime vakcinu. “Apeli i ono što smo dosad radili, podsticaji nisu dali rezultate, mislim da sa tim ljudima treba razgovarati, držati tribine, edukovati ih”, napominje državni sekretar.

  Prema njegovim rečima, najviše problema sa brojem novozaraženih ima u onim mestima gde je slaba komunikacija i slaba aktivnost lokalne samouprave. Kao primer naveo je opštinu Tutin, gde je nedavno organizovana svadba sa 1.250 gostiju.

  “Bez poštovanja mera i masovne vakcinacije ne možemo se nadati dobrom i jednostavnom rešenju. Ići ćemo iz talasa u talas dok se ne budemo prizvali svesti i vakcinisali u dovoljnom broju”, poručuje Đerlek.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE