Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  DAN DETETA: Svako treće dete u Srbiji na ivici siromaštva

  U Srbiji 8,4 odsto dece živi u apsolutnom siromaštvu, a čak 30,2 posto dece živi na liniji siromaštva, pokazuju podaci UNICEF.

  Položaj dece u Srbiji je bolji nego pre 10 godina, smanjena je smrtnost novorođenčadi i male dece za 50 odsto, više dece se upisuje u školu, ali i dalje ima puno posla u svim oblastima, izjavio je direktor UNICEF u Srbiji Mišel Sen Lot za N1 povodom Svetskog dana deteta.

  „Dvadeset posto dece mlađe od tri godine ne ide na vakcinaciju, 50 odsto dece ispod tri godine ne ide u vrtić, a kod najsiromašnijih slojeva društva, tek devet odsto dece ide u vrtić“, podaci su koje je u Novom danu, na Svetski dan deteta, izneo Lot.

  Prema podacima Unicefa, u Srbiji 8,4 odsto dece živi u apsolutnom siromaštvu, a čak 30,2 posto dece živi na liniji siromaštva. Dvadeset procenata dece nije primilo sve vakcine, a blizu 30 odsto dece mlađe od pet godina nema adekvatnu ishranu. Prema tim podacima, 50 odsto dece uzrasta od 3-5 godina ne ide u vrtiće.

  Direktor Unicefa kaže da su u Srbiji vidljivi napori da se situacija poboljša.

  „Vlada Srbije uspostavlja sisteme propisa, ulaže u obrazovanje, u vrtiće, kao i u osnovno i srednje obrazovanje, gde pokušava da poboljša kvalitet nastave“, kaže Lot i dodaje da mediji igraju važnu ulogu u širenju tih vrednosti.

  U svetu 220 miliona dece bez adekvatne brige

  Govoreći o statusu dece u svetu, Lot kaže da situacija „nije sjajna“ i da se situacija pogoršala u odnosu na pre 20 godina.

  „U poslednjih 20 godina, posle usvajanja Konvencije o pravima deteta, u sedam zemalja imamo decu koja umiru pre 19. godine, a to su zemlje u kojima se ratuje, poput Sirije i Libije, u 14 zemalja imamo u opadanju obrazovanje dece, dok je u 21 zemlji siromaštvo u porastu, u nekima čak i duplo više, uglavnom u zemljama podsaharske Afrike“, rekao je Lot i dodao da manje devojčica pohađa školu.

  Prema podacima Međunarodne organizacije SOS Dečija sela, više od 220 miliona dece odrasta bez adekvatnog oblika brige.

  Sa ciljem da ukaže na položaj dece koja odrastaju bez roditeljskog staranja i dece u riziku, i važnost porodičnog okruženja za rast i razvoj deteta, organizacija je, povodom 20. novembra, Svetskog dana deteta, pokrenula kampanju „Nijedno dete ne treba da odrasta samo“ koja počinje danas, navedeno je u saopštenju.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE