Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Da se ja pitam, otkazao bih današnji let iz Londona“

  Zaraženi novim sojem korone zasad nisu registrovani u Srbiji, a kako kaže prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, uvek postoji šansa da se tako nešto dogodi. Ne zaboravimo i da nam je korona stigla preko Bergama.

  On kaže da postojeće mere – maska, distanca i redovno pranje ruku pomažu i kod novog soja. Objašnjava i da promene kod novog soja u odnosu na postojeći virus nisu ozbiljnije, kakve, inače, mogu biti, ali da treba pratiti šta se dešava.

  „U prilog tome ide i situacija u Velikoj Britaniji. Oni nisu promenili mere, one su ostale, ali su uveli ozbiljniji odnos prema merama u Londonu i Engleskoj, gde su ustanovili pojavu tog virusa. To znači da oni prate. Da imaju nadzor. Već su objavili da nema nikakvih razlika u odnosu na ovaj prethodni virus. Pre tri dana je bilo reči da možda mladi teže obolevaju, da imaju težu kliničku sliku, da se brže prenosi, ali pitanje je kako neko sad može da kaže da je za 70 odsto brže prenošenje?“ pita se prof. dr Tiodorović.

  Podseća da je i Svetska zdravstvena organizacija rekla da su ih Britanci obavestili o svemu i da su stalno u kontaktu, ali i da niko u svetu nije potvrdio da novi soj ima neke karakteristike koje su posebno zabrinjavajuće:

  „Koliko znam, novi soj je potvrđen i u Australiji, što je malo čudno. Oni su daleko. Pretpostavljam da je u pitanju importovani, uvezen slučaj. Najteže je utvrditi odakle je došao prvi slučaj. Ali vidim da su Danci, Holanđani, Belgijanci već obustavili letove prema Velikoj Britaniji. Čak i Nemci i Francuzi“ ističe on, prenose Večernje novosti.

  „Da se ja pitam, otkazao bih današnji let iz Londona“

  Kako je Tiodorović naveo za Jutarnji progran RTS-a, da se on pita, on bi otkazao današnji Let iz Londona.

  „Vrlo je važno da pratimo takoreći iz sata u sat kretanje sa novim mutacionim oblikom virusa u Velikoj Britaniji, koji se pojavio i u nekim državama u EU. Ja bih kada bi odlučivao, nije to moje, zna se ko o tome odlučuje, današnji popodnevni let iz Londona otkazao. Mislim da je to potpuno jasno i moje kolege su rekle da treba otkazati letove iz Londona“, objašnjava Tiodorović.

  Tiodorović je rekao da bi po njemu, odluka Srbije o prekidu aviosaobraćaja bila dobra sa stanovišta zaštite stanovništva od novog soja virusa, koji se prema podacima britanskih zvaničnika širi 70 odsto brže od drugih sojeva kovida 19, ali da nije on taj koji odlučuje o tome.

  Na pitanje koliko je opasan taj mutirani virus, odgovarada se o njemu za sada malo zna u javnosti.

  „Malo se za sada o svemu tome zna, barem u javnosti. Naučnici i virusolozi koji ga direktno prate kažu da nema nekih karakteristika zbog kojih bi trebalo da strahujemo. Međutim, on se lakše širi što je dovoljna karakteristika da se ipak obrati pažnja na njega“, ocenjuje Tiodorović.

  Izvor: Večernje novosti, RTS

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE