Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dubravka Đedović

  „Da prezimimo, da budu topli domovi i da imamo struje“

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da će staviti akcenat u prvih 100 dana Vlade da prezimimo, da građanima budu topli domovi i da imamo nesmetano struju.

  „Fokusiraću se i da imamo dobru, kontinuiranu proizvodnju električne energije, da dobro vodimo naše energetske kompanije, javna preduzeća, da počnemo, sprovedemo i nadgledamo sva investiciona ulaganja koja su nam neophodna kako bi građanima obezbedili stabilno snabdevanje električnom energijom“, kaže ministarka za RTS.

  „Da preguramo zimu“

  Dodaje je da je važno da za početak da preguramo zimu.

  Ona je navela da će od sutra radijatori biti topli, da su toplane spremne, energenata ima dovoljno, gasna skladišta  puna, ima uglja, sa hidrokapacitetima dobro stojimo, tako da građani mogu biti sigurni da će im domovi biti topli.

  U Srbiji ima 60 toplana i ima zahteva da se za dane negrejanja umanje računi. Ministarka kaže da će razgovarati sa direktorima toplana ove nedelje.

  „Ono što možemo da kažemo, da ukoliko građani budu štedeli, moći će da uštede – od 15 do 30 posto će biti uštede ako do njih dođe. Apel još jednom da se građani racionalno i odgovorno ponašaju, kao što smo se i mi ponašali u oktobru, pa smo pomerili početak grejne sezone“, napomenula je Đedovićeva.

  Ono što je najvažnije jeste da toplane rade dobro, jer je tada manji pritisak na elektroenergetski sistem. Bilo je dosta problema sa proizvodnjom struje i uglja.

  Đedovićeva kaže da je Termoelektrana u Obrenovcu na 60 odsto efikasnosti i da je cilj da se podigne efikasnost termoelektrana, jer to znači da neće biti uvoza struje, a u proteklom periodu dosta problema su pravile suše, ali u oktobru nije bilo tih problema i struju nismo uvozili.

  „Tokom zime, da li će biti uvoza energenata zavisi od toga kolika je proizvodnja, kolika potrošnja i kolike su cene na svetskom tržištu. Naše rezeve su pune energenata, možemo da dokupimo kada su cene niže, pa da štedimo za nepredvidive situacije. Bitno je da kada možemo štedimo, više upaljenih sijalica ne znače nama pojedinačno ništa, a znači za uštede i sve nas“, istakla je ministarka energetike.

  Ne planira se povećanje cena

  Đedovićeva je rekla da se ne planira povećanje cena struje i gasa, država subvecioniše i jedno i drugo.

  Danas ističe i Uredba o ograničenju cena naftnih derivata, u petak nije bilo korekcije na pumpama.

  Đedovićeva kaže da je ta Uredba doneta u cilju zaštite potrošača i da se ona pokazala dobrom, a i u narednom periodu država će, kad god bude mogla, raditi da zaštiti domaće potrošače.

  „Bitno da se fokusiramo na projekte koji mogu brzo da se završe“

  Premijerka je u svom ekspozeu najavila 12 milijardi evra ulaganja u energetiku – završetak Bloka 3 u Kostolcu, gasnog interkonektora sa Bugarskom.

  „Bitno da završimo šta smo počeli, 2023. dobićemo 350 novih megavata nove termoelektrane, koja treba da se završi i to jeste bitno za stabilnost sistema, bitno da se povezujemo, da završimo gasnu interkonekciju sa Bugarskom i da gradimo interkonekciju sa Severnom Makedonijom. Da se fokusiramo na projekte koji mogu brzo da se završe, naftovodi su nam potrebni. Obnovljivim izvorima moramo da se bavimo. Sve obnovljive izvore naša mreža može da podnese. Potrebne su nam reverzibilne elektrane, mislim na Bistricu i Đerdap 3 da se realizuju, jer bez toga nema energetske sigurnosti Srbije“, istakla je ministarka.

  OBUCI SE ADEKVATNO: U Vladinim liftovima uputstva za štednju struje (FOTO)

  Izvor: RTS

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE