Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sledi nam smrzavanje: Beogradske elektrane POMERAJU početak grejne sezone?

  Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane predložilo je 13 preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, među kojima je i predlog da se razmotri pomeranje početka i kraja grejne sezone, „saglasno kriznim uslovima“.

  Beogradske elektrane rade i radiće sve kako bi bile obezbeđene dovoljne količine energenata za proizvodnju toplotne energije za građane i privredu Beograda, poručio je u pisanoj izjavi direktor Beoelektrana Rade Basta.

  On je dodao da su predlozi za štednju upućeni Gradu Beogradu na saglasnost.

  Kada je reč o konkretnim merama, Beolelektrane su na spisak stavile da treba „razmotriti pomeranje početka i kraja grejne sezone saglasno kriznim uslovima“.

  Smatraju i da treba obezbediti stabilno snabdevanje toplana energentima uključujući i mazut.

  Šta su još predlozi, osim predloga za pomeranje grejne sezone?

  „Sa velikim potrošačima preispitati režim isporuke toplotne energije tako da bude prilagođen kriterijumu minimalne potrošnje energenata, a treba preispitati i uslove isporuke potrošnje tople vode domaćinstvima“, stoji u predlozima Beoelektrana.

  Ukazali su da se uštede mogu ostvariti i povećanjem efikasnosti konverzije energenata u toplotu pojačanim održavanjem opreme kao i smanjenjem gubitaka toplotne energije i hemijski pripremljene vode pojačanim inspekcijskim nadzorom distributivne mreže.

  Predlažu i uvođenje kvantitatavno – kvalitativne regulacije na izvorima i u podstanicama uz kontrolu protoka i temperature radnog medijuma, kao i korišćenje frekventno regulisanih pumpi na toplotnim izvorima i predajnim stanicama radi uštede električne energije.

  „Ostvariti saradnju sa potrošačima radi informisanja o mogućostima smanjenja potrošnje i gubitaka toplotne energije, u samom preduzeću ograničiti potrošnju goriva za korišćenje službenih vozila i isključiti dekorativnu i drugu nefunkcionalnu rasvetu, zameniti neefikasne svetiljke led svetiljkama gde je moguće, i obavezati zaposlene da isključuju osvetljenje, računare i štampače na kraju radnog vremena“, navode Beoelektrane na spisku predloga za štednju.

  U Novom Sadu počela grejna sezona, Beograđani čekaju 15. oktobar

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE