Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li je Srbija sledeća Boratova „meta“? (VIDEO)

  Prošle nedelje na striming servisu Amazona pojavio se nastavak legendarnog Borata. Kreacija glumca Saše Barona Koena ponovo je u Americi i opet je napravio niz skandala, iznervirao Donalda Trampa, kompromitovao Rudija Đulijanija.

  Kada je to radio prvi put, bez obzira što je tema takođe bila Amerika, najviše su se iznervirali Kazahstanci. U filmu „Borat: Kulturno uzdizanje u Americi za pravljenje koristi slavne nacije Kazahstana (Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan)“ koji se pojavio 2006. godine, Koen se pretvara da je televizijski izveštač u poseti Americi iz bivše republike SSSR-a, čiji stanovnici navodno piju konjski urin, žene smatraju vlasništvom i slave antisemitsku verziju trke bikova.

  Tadašnja kazahstanska vlada zabranila je film, zapretila tužbom Koenu i objavila oglas na četiri stranice u Njujork tajmsu, braneći čast zemlje. Prema rečima glumca, Kazahstanci su potrošili preko 30 miliona dolara u kampanji protiv filma, a Koen je u nekoliko situacija pre i posle premijere filma napravio niz skandala i namerno nervirao vladu ove zemlje.

  Međutim, situacija se promenila. Drugi deo filma Kazahstan je iskoristio za svoju kampanju turističkih potencijala svoje zemlje. Boratova krilatica „Very nice“, postao je slogan „Kazahstan, veoma lepo“. Denis Kin i njegov prijatelj Jermek Utemisov, koji pomaže stranim filmskim kompanijama da organizuju snimanja u Kazahstanu, osnovali su Odbor za turizam i besplatno uradili četiri spota od 12 sekundi, prikladnih za internet, sa ljudima koji šetaju Kazahstanom i primećuju da je sve „veoma lepo“.

  Kairat Sadvakasov, zamenik predsednika kazahstanskog Odbora za turizam, koji je magistrirao menadžment u turizmu na Univerzitetu u Njujorku, rekao je za Hafington post da Boratova krilatica prikazuje turistički potencijal Kazahstana.

  “Priroda Kazahstana je veoma lepa. Hrana je veoma lepa, a ljudi, bez obzira na Boratove viceve, su jedni od najfinijih na svetu. Hteli bismo da svi iskuse Kazahstan tako što će ga od sledeće godine i posle toga posetiti, kako bi videli da je Boratova rodna zemlja lepša nego što se o njoj priča”, rekao je Sadvakasov.

  A ono što je interesantno za Srbiju dešava se na Tviteru. Za promociju drugog dela filma napravljen je Boratov nalog na ovoj mreži (sa, za sada, preko 300 hiljada pratilaca), gde sam Borat prati samo 33 drugih naloga. Pored svih institucija Kazahstana, glavnih igrača u SAD, kineskih medija i Erdogana, Borat prati nalog premijerke Srbije Ane Brnabić, kao i zvanični nalog srpske vlade.

  Slučajno?

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE