Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, rad

  Da li i u vašem CV-iju piše da ste TIMSKI IGRAČ, a ustvari niste? To je u redu

  Problem sa kojim se suočavaju oni koji traže posao i odlaze na razgovore i intervjue jeste prikazivanje svojih dostignuća, a da ne zvuče previše ekscentrično. Regruteri i menadžeri za zapošljavanje žele da razumeju vaše iskustvo i skup veština, ali ne žele da budete u potpunosti fokusirani na sebe na intervjuu.

  Ono što oni zapravo žele je da dokažete da ste timski igrač. Ovo je stavka u CV-iju koju mnogi stave ne razmišljajući o njoj zapravo. Mnogo je zaposlenih na svetu koji nisu timski igrači, i to je okej, može posao da funkcioniše čak iako vi niste timski igrač.

  Rešenje je da koristite prave reči.

  A zašto je ovo bitno? Istraživanja rangiraju saradnju i timski duh kao karakteristiku broj jedan koja se traži na današnjem konkurentnom tržištu rada.

  Razlog zašto je saradnja na vrhu ove liste je taj što poslodavci veruju da će kandidati za posao koji sarađuju duže ostati, dobro raditi u hibridnom okruženju i dati najbolje rezultate.

  Ako želite da se zaposlite, evo pet načina da zvučite kao da umete da sarađujete na intervjuima za posao:

  1. Ne preterujte sa svojim „ja“ izjavama

  Kada govorite o sebi, pazite da ne koristite previše „ja“ izjava premda je lako upasti u zamku. Pretpostavimo da onaj ko vas ispituje kaže: „Pričajte mi o sebi.

  Primamljivo je odmah odgovoriti sa „Uradio sam ovo“ ili „Uradio sam ono“.

  Iako je teško da izbegnete da govorite „ja“, slušajte sebe i da li ste preterali. Unapred snimite svoje odgovore i ako čujete „ja“ u nekoliko uzastopnih rečenica, vežbajte iznova, eliminišući neke od „ja“. Na primer, u sledećem pasusu ima previše „ja“:

  „Oduvek sam želeo da budem doktor. Svidela mi se ideja da pomažem ljudima. I zato sam se odlučio za medicinu“.

  Umesto toga, recite:

  „Moj san je bio da postanem lekar od ranog detinjstva, i to me je navelo da nastavim karijeru u medicini, specijalizujući kardiologiju“.

  Minimiziranje upotrebe prvog lica omogućava vam da, umesto toga, naglasite svoje više ciljeve.

  2. Recite „mi“ i „ti“

  Kada opisujete projekte koji su bili uspešni, uključite druge u svoju priču. Možete reći:

  „Pozvan sam da budem deo novog programa za razvoj softvera. Tim se sastojao od 10 ljudi, svi oštroumni. Radili smo dan i noć tokom nekoliko meseci da bismo postigli naš cilj: isporuku proizvoda bez grešaka, na vreme i u okviru budžeta“.

  Ako ste bili vođa tima takvog projekta, nemojte sakrivati tu činjenicu. Budite sigurni da jasno kažete da ste bili deo takvog tima. Recite:

  „Kao vođa tima, znao sam da moramo da ispunimo neke ambiciozne ciljeve. I pobrinuo sam se da ih ispunimo“. Onda pokažite kako ste upravo to uradili.

  Kako ste počeli, tako i završite sa timom:

  „Kada smo završili projekat, svi smo slavili sa našim klijentom koji je bio vrlo zadovoljan“.

  3. Pohvalite one koji su pomogli vašoj karijeri

  Pokažite menadžeru da sarađujete tako što ćete pominjati kako su vam drugi pomogli na vašem putu ka uspehu. Svi znaju da se uspešna karijera gradi na odnosima. Ne biste bili tamo gde jeste osim ako niste imali mentora.

  Dakle, pre nego što odete na sledeći intervju za posao, zapišite priču koja pokazuje kako su vam drugi pomogli na vašem putu karijere.

  4. Razgovarajte o saradnji na svojoj novoj poziciji

  U intervjuu se pobrinite da se predstavite kao neko ko će izgraditi jake radne odnose u kompaniji. Pokažite svakoj osobi koja vas intervjuiše kako očekujete da sarađujete sa njima ili njihovim timovima.

  „Pitao sam svakog ko me je ikad intervjuisao na razgovoru za posao kako na toj poziciji mogu najbolje da podržim kolege i povećam naš doprinos kompaniji“. Ovo bi bio dobar način da pokažete da posedujete veštine saradnje.

  5. Pričaj o saradnji na poslu

  Na kraju, obavezno dođite na intervju sa nekoliko priča o tome kako ste angažovali grupu ljudi ili tim na poslu i kako ste svojim vođstvom zajedno postigli nešto posebno.

  Priče bi se mogle fokusirati na radne situacije. Ali mogu se odnositi i na vannastavne aktivnosti. Na primer, možda imate priču o sportskom timu u koji ste bili uključeni, predstavi ili koncertu koji ste nadgledali, dobrotvornom događaju u kojem ste preuzeli vođstvo ili školskom projektu koji ste pokrenuli.

  Ove priče neće vam nužno pasti na pamet dok ste na razgovoru za posao. Zato ih pripremite unapred i osvojićete velike poene kod potencijalnog budućeg poslodavca.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE