Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kafa

  Da li će kafa stvarno poskupeti za 50 odsto od 1. jula?

  Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović komentarisao je najavu da će kafa poskupeti za 50 odsto od 1. jula i rekao da je u ovom trenutku teško proceniti šta će se desiti na globalnom planu, ali je nagalasio da država neće dozvoliti da maloprodajni lanci iskoriste izazove na globalnom tržištu kako bi dogovorili podizanje cene.

  „Nema nikakve sumnje da postoji kriza kada pričamo o logistici, kada pričamo o Vijetnamu, Indoneziji, gde se proizvodi kafa. S druge strane, u Brazilu i Južnoj Americi imaju drugačije izazove. Deluje da će tako biti“, rekao je Momirović za RTS.

  Dodao je da cena nafte ponovo raste, dok je cena struja za sada stabilna, iako je i to, kako je naveo, izazov dugoročno gledano, jer su postrojenja za proizvodnju u Ukrajini praktično devastirana.

  Cena kafe između 150 i 190 dinara

  „Mi ne smemo da isključimo nijedan scenario. Cena kafe je danas između 150 dinara i 190 dinara za 100 grama. Pratićemo situaciju“, kazao je Momirović.

  Na pitanje da li bi cena mogla da dostigne 300 dinara za 100 grama, Momirović je naveo da u ovom trenutku ne zna šta bi moglo biti.

  Prema njegovim rečima, nema sumnje da postoje kolebanja na globalnom tržištu.

  „Država će pomno pratiti da li će te izazove koji su na globalnom tržištu, iskoristiti maloprodajni lanci da zajednički podignu cene. To naravno nećemo dozvoliti. To ćemo u startu sprečiti. Objektivne okolnosti ne možemo da ignorišemo. Ovo je tržišna ekonomija“, kazao je Momirović za RTS.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE