Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da brzo i legalno zaradite

  Način da uložite novac i zaradite, pa i više nego da ga trenutno oročite jeste investiranje u državne štedne obveznice koje se emituju u dinarima i evrima sa rokom dospeća 2, 3, 5 i 10 godina, prenos Blic.

  Prosečna kamatna stopa za dinarsku štednju oročenu preko dve godine iznosi 3,53 odsto, dok za evro štednju 0,5 odsto, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. Kod ovih državnih hartija, situacija za zaradu je bolja. Za dinarske obveznice sa rokom otplate na dve godine kamata je – četiri odsto, na tri – četiri i po odsto, na pet godina – 5,25 procenata a na 10 godina – 6,25 odsto. Na evro-obveznice u zavisnosti od ročnosti, kamata se kreće od jedan do četiri procenta godišnje.

   Uplata novca do 11. decembra

  Ukupna vrednost evro obveznica koju je emitovala Republika Srbija sa ročnošću dve, tri, pet i deset godina je 20 miliona evra, dok dinarskih za isti ovaj period do tri milijarde dinara. Za kupovinu obveznice vredne 100 evra ili dinarske od dve hiljade dinara, građani novac mogu da uplate do 11. decembra, a podela obveznica je 27. decembra.

  – Vlasnici štednih obveznica zaradu će ostvarivati putem isplata kupona (kamate) na godišnjem nivou, dok će po isteku dospeća obveznice (posle dve, tri, pet ili deset godina) dobiti svoju glavnicu – objašnjava za „Blic“ Nenad Gujaničić, broker u „Momentum Sekjuritis“.

  Ko može da kupi štedne obveznice?

  Kupovina, odnosno investiranje u štedne obveznice, vrši se direktno, bez posrednika i bez bilo kakvih naknada, preko poslovne mreže Banke Poštanska štedionica. U ovoj banci određeni su posebni šalteri u ovu svrhu. To mogu da čine građani Srbije a uslov je da imaju važeću ličnu kartu.

  Najviše 5.000 dinarskih obveznica, odnosno 500 komada u evrima

  Dinarska štedna obveznica se prodaje po nominalnoj vrednosti koja iznosi 2.000 dinara po komadu, dok je za štednu obveznicu u evrima iznos 100 evra po komadu.

  – Kupac može najviše da kupi 5.000 komada štednih obveznica po jednoj emisiji i jednom roku dospeća u dinarima, odnosno 500 komada štednih obveznica po jednoj emisiji i jednom roku dospeća u evrima – kažu u Poštanskoj štedionici.

  Kako se isplaćuje kamata?

  Investitoru se kamatni kupon isplaćuje jednom godišnje na datum emisije, a o roku dospeća štednih obveznica isplaćuje se poslednji kamatni kupon i glavnica. Izuzetno, prevremena isplata štednih obveznica moguća je i u kraćem roku u slučaju teže bolesti investitora ili člana njegove uže porodice. Prema mišljenju Nenada Gujaničića ono što je najveći nedostatak štednih obveznica je nepostojanje sekundarnog tržišta odnosno mogućnosti da se ovi finansijski instrumenti preprodaju pre vremena dospeća.

  Istina, predviđena je mogućnost prevremene isplate kad prođe više od polovine vremenskog perioda do dospeća, ali je emitent zadržao pravo da naplati proviziju za ovo prevremeno podizanje novca – ukazuje Nenad Gujaničić.

  Izvor: Blic

  Foto: pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE