Cveta ŠVERC duvana u Francuskoj, razlog - SKUPE cigarete

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cveta ŠVERC duvana u Francuskoj, razlog – SKUPE cigarete

  Francuski carinici zaplenili su 197 tona duvana u prvoj polovini ove godine, što je za 142 odsto više u odnosu na isti period 2018. godine (83 tone), objavilo je Ministarstvo finansija.

  Skoro “200 tona duvana” je “ekvivalent sedam fudbalskih terena prekrivenih s kraja na kraj paklicama cigareta”, rekao je ministar Žerald Darmani za Radio RTL.

  “Ove godine, to je ravno količini od skoro 10 miliona paklica cigareta koje su zaplenom oduzete krugovima podzemlja”, kaže Ministarstvo, prema kojem su količine oduzete u pograničnim područjima 86 odsto veće nego lane.

  “Šverc duvana domaći i preko granice, slanje poštom, kurirskom službom DHL ili drugim sredstvima uz pomoć interneta, kao i falsifikovani duvan…sve je to radi izbegavanja poreza”, rekao je ministar.

  Po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), šverc duvana izaziva “značajan gubitak prihoda” države. U Francuskoj se taj poreski gubitak procenjuje na tri milijarde evra.

  Za duvansku kompaniju Britiš ameriken tobako (BAT), porast zaplena nezakonitog duvana koji ukazuje na razmere šverca, “rezultat je politike šok-cena koju je francuska vlada pokrenula 2018. godine, s ciljem da paklica cigareta postepeno poskupi na 10 evra do 2020. godine”, izjavio je Erik Sensi-Minotje, direktor BAT za odnose s javnošću.

  “Prekogranični šverc i krijumčarenje na domaćem terenu će neminovno i dalje rasti jer Francuska sprovodi fiskalnu politiku različitu od fiskalne politike njenih suseda”, dodao je on.

  Po izvorima iz duvanskog sektora, čak 98 do 99 odsto ilegalnog prometa čine cigarete proizvedene u fabrikama negde u svetu. Po SZO, Kina, Paragvaj, Rusija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ukrajina ili Bjelorusija su glavni dobavljači tih cigareta koje su drugde ilegalno uvezene.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE