Crnoj Gori fali STOTINE HILJADA kvadrata plaža

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crnoj Gori fali STOTINE HILJADA kvadrata plaža

  U programu unapređenja morskog dobra se navodi da će Crnoj Gori u narednih pet godina nedostajati 300.000 kvadratnih metara plaža za glavnu sezonu.

  U studiji, koju je izradio konzorcijum zagrebačkih kompanija, jedan institut i jedan fakultet iz Opatije, navodi se da je crnogorski obalski pojas definisan kao zona morskog dobra, koja kao takva uživa posebnu zaštitu.

  “Za kupanje i rekreaciju koristi se oko 270 hektara, koje čini 52 kvadratna kilometra prirodnih plaža i 100 kupališta nastalih izgradnjom ili adaptacijom sa procijenjenim kapacitetom od 300.000 istovremenih kupača”, navodi se u programu urađenom za potrebe Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, piše Pobjeda.

  Saopšteno je da postoji tražnja za više plažnih kapaciteta i da se procenjuje da će Crnoj Gori u narednih pet godina nedostajati minimum 300.000 kvadrata plaža u glavnoj sezoni.

  Ta procena uključuje dodatnih 183.000 kvadratnih metara plaža koje su u procesu privođenja svrsi, ali nisu poznati precizni podaci ili metodološki utemeljene procene gde još mogu da se naprave plaže.

  Što se tiče pritiska na obalski prostor u smislu korišćenja plaža, navodi se da on nije jednak. Veliki pritisak je u severnim obalnim opštinama zbog nepristupačne obale, kao i u Budvi zbog velikog udela turističkog prometa, a posebno je povoljan u Ulcinju.

  Pored manjka prostora za plaže u programu se navode i drugi problemi morskog dobra, koji se odnose na broj turista, preopterećenost centralnih gradskih zona i zauzetost plaža sadržajima koji nisu ni nužni, ni korisni.

  Izvor: RTS, agencije

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE