5 najboljih evropskih PICERIJA koje se ne nalaze u Italiji (FOTO)
Svake godine, 50 Top Pizza guide objavljuje listu najboljih picerija na svetu. Stvar funkcioniše jednostavno – picerije prijavljuju čitaoci, a potom 50 „pizza agenata“ posećuje sva mesta anonimno, pa ih na taj način ocenjuju najpoštenije moguće.
Zavirimo malo i van Italije, jer dobra pica se danas jede svuda! Ovo je 7 mesta van Italije gde se može pojesti najbolja pica u Evropi.
1. 50 kalo di Ciro Salvo – London, UK
Ovaj restoran otvoren je prošle godine na TOP lokaciji u Londonu, na trgu Trafalgar. Vlasnik je Ciro Salvo, koji je u London doneo picu kakva se pravi upravo u gradu iz kojeg je pica i potekla.
Ciro je savršenu picu naučio da pravi u restoranu svoje bake. Ako se ikad zateknete ovde, probajte pice „50 kalo“ ili „Montanara“, za koje kažu da su najbolje.
2. Bijou – Pariz, Francuska
Drugo mesto pripalo je restoranu Bijou, koji je u vlasništvu, a koga drugog, nego još jednog Napolitanca – šefa Gennara Nastija.
Nalazi se u četvrti Montmartre, a ovde se pice pripremaju isključivo prema sezonskim namirnicama, što podrazumeva stalnu promenu menija. Nasti uvijek voli da doda i neki tajni sastojak, ali naravno, poštuje izvornu recepturu.
3. Baest – Kopenhagen, Danska
Ovde se vrhunske pice, od isključivo organskih sastojaka, spremaju poslednjih pet godina, a picerija je samo deo šireg gastro „kolektiva“ Relae Community u koji još spadaju restoran, pekara, kompanija za uvoz vina i farma.
View this post on Instagram
Iako se nalaze na severu Evrope i ne hvale se šefom iz Italije, povezanost s Napuljem naravno – postoji. Naime, peći u kojima se pice peku izrađene su upravo tamo!
4. Ober Mamma – Pariz, Francuska
U blizini trga Republike smestio se ovaj restoran, gde se pice peku u tradicionalnim drvenim pećima prema izvornoj recepturi. Svo zaposleno osoblje čine Italijani, a svi koji su bili kunu se da se ovde jede vrhunska margarita.
View this post on Instagram
Oni koji ipak hoće malo bogatije pice, uvek mogu da naruče onu koja kombinuje tartufe, tikvice i sir ali i ovde, kao i u Bijou, meni se menja prema sezoni.
5. Pizzeria Luca – Kopenhagen, Danska
Vraćamo se u Kopenhagen. Piceria Luca je takoreći „ispod čekića“, s obzirom da je otvorena tek u martu ove godine.
View this post on Instagram
„Ogromno je priznanje završiti ovako visoko na lestvici“, izjavio je jedan od vlasnika Lasse Wiwe, dodavši da su istovremeno iznenađeni ali i srećni jer je njihov rad i trud prepoznat. Ne sumnjamo da će ih ovo dodatno motivisati.
Izvor: Pun kufer
Foto: Pixabay