Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  gubitak prihoda

  Crna Gora uvodi sedmočasovno radno vreme

  Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić najavila je da se do kraja godine u Crnoj Gori može očekivati uvođenje sedmočasovnog radnog vremena.

  Ona je kazala da će socijalna davanja u budućnosti biti prava i navela da neće biti njihova ukidanja kao ni ukidanja Fonda PIO. Ipak, kako je dodala izvesna je njegova reforma.

  Na pitanje da li će se tokom ove godine uvesti sedmočasovno radno vreme Nišić je u emisiji „Link“ Radija Crne Gore kazala:

  ,,Ono što je najavio premijer Milojko Sajić u predizbornoj kampanji će se desiti tokom ove godine“.

  Istakla je da neće biti ukidanja Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

  „Ukidanje Fonda PIO niko nikada nije pomenuo niti će se dešavati“, kazala je Nišić i poručila da će se sve odluke iz nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja donositi uz saglasnost Socijalnog saveta, prenose Vijesti.me.

  Sporazum o obaveznom osiguranju

  U tom vladinom resoru se, kako je kazala, radi na analizi dela koje se tiče srazmernih penzija.

  „Mi već imamo 34 ratifikovana i potpisana Sporazuma o obaveznom osiguranju sa raznim državama i iz okruženja i Evrope. Najveća prepreka je to što nismo imali potpisan sporazum sa Albanijom i usaglašen sa BiH. To je bitno zbog razmene podataka u kontinuitetu. Sporazum sa Albanijom će se uskoro naći u Skupštini na usvajanje. Usaglašen je nacrt sa BiH. Informacija o tome će biti na vladi ove nedelje, a onda će me Vlada ovlastiti da potpišem taj značajan sporazum“, kazala je Nišić.

  Nišić je istakla da su sve analize pokazale da je najveća nepravda pričinjena penzionerima koji su se radni vek proveli u različitim državama.

  „Kroz neke analize oko 3.500 penzionera iz biviših jugoslovenskih država primaju penzije i one su kada se saberu niže su od prosečne“, kazala je Nišić.

  Reforma PIO fonda

  Ukidanje fonda PIO, poručila je da neće biti ali je, kako je kazala, njegova reforma izvesna.

  „U kom mesecu će izmene biti usvojene ne bi trebalo da licitiramo“, kazala je Nišić.

  Poručila je i da neće biti ukinuto nijedno socijalno davanje, te će ona u budućnosti biti pravičnija.

  „Mi smo tu da popravimo standard naših građana, a ne da ga na bilo koji način urušimo“, dodala je.

  Navela je da se radi na izmenama velikog dela zakonske regulative i da će na taj način doći do određenih ušteda. Ti su zakoni, kazala je, bili podložni velikim manipulacijama.

  ,,Retke i teške bolesti nisu bile u pravilniku, a dešavalo se da ljudi ostvare pravo na tuđu negu i pomoć koji u toj fazi nisu. Oni koji su zaslužili nisu je dobili“, rekao je Nišić.

  Ona je istakla i da je institut invaliditeta zloupotrebljavan, te da očekuju nekoliko miliona evra uštede po tom osnovu. Kazala je i da je značajan broj žena koje su primale naknade za majke sa troje i više dece prešao na penzije.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: BIZLife/Vijesti.me

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE