Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crna Gora ulaže u gradnju SEDAM novih skijališta. Ali da li će im se to i isplatiti?

  Vlada Crne Gore odlučila je da u naredne tri godine uloži čak 140 miliona evra u gradnju sedam novih skijališta na severu zemlje.

  Kako za Dojče vele kaže direktor državnog preduzeća Skijališta Crne Gore Miloš Popović cilj ove odluke je smanjivanje razlika u razvijenosti između južnog i severnog dela zemlje.

  Broj turista u Crnoj Gori premašio je dva miliona, a ukupan prihod od turizma je u 2018. prvi put bio više od milijardu evra. Istovremeno je u Crnoj Gori, po podacima tamošnje vlade, u poslednje tri godine otvoreno preko 70 hotela. Napredak je zabeležen uglavnom u primorju, dok sever kaska za ostatkom zemlje u svemu, pa i u turizmu.

  Međutim, ugostitelj sa Žabljaka i član Koalicije za održivi razvoj (KOR) Aleksandar Dragićević smatra da je ovoliko ulaganje potpuno neopravdano. „Bilo bi opravdano da su u to ušli pre 25 godina. Ovako, vlada stihijski ulazi u ove projekte. Smatram da potrebne analize nisu urađene kako treba, posebno zbog klimatskih promena“, kaže Dragićević za DW.

  On objašnjava da je od 80-ih godina prošlog veka snežna sezona skraćena u proseku za 34 dana. Dodaje i da je većina novih skijališta planirana na relativno malim visinama, od 1.600 do 1.700 metara, gde ima i manje snega.

  I sam Popović je svestan ovih problema, ali tvrdi da će se zimska sezona u Crnoj Gori produžiti i to sistemima za proizvodnju veštačkog snega i akumulacionim jezerima. On najavljuje dolazak stranih investitora koje, prema njegovim rečima, Vlada podstiče i dobijanjem crnogorrskih pasoša.

  Dragićević, pak, smatra da je bilo pametnije uložiti u neke druge sadržaje. „Crna Gora nije poznata kao destinacija zimskog turizma. Dok smo mi tapkali u mestu, ostali u regionu su ulagali i sada trebamo kao novi igrač ući u trku i kreirati svoj brand. Za to će biti potrebna možda i decenije, koja mi, zbog klimatskih promena, nemamo“, uveren je Dragićević.

  Izvor: Dojče vele

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE