Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crna Gora smanjuje starosnu granicu za penzije

  Crnogorci će od iduće godine ići u penziju sa 61 godinu života i 40 godina staža, dok je starosna granica za sticanje prava na penziju zaustavljena na 66 godina starosti za muškarca i 64 za ženu, a za prosek penzije isključiće se jedna četvrtina najlošijih, nevezanih godina.

  To su rezultati razgovora Ministarstva rada i socijalnog staranja i sindikata, koje je u startu bilo odlučno da ne popusti njihovim zahtevima, ali su socijalni dijalog i udruživanje dve najveće radničke asocijacije dali pozitivan rezultat.

  Smanjena je starosna granica, dok je penzija od 40 godina radnog staža uslovljena sa 61 godinu, a ne 65 godina kako je u početku bilo u izmenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

  Sindikati i Ministarstvo rada su postigli dogovor, pa najavljenih protesta i peticije za raspisivanje državnog referenduma nema, a razgovori o drugim predlozima se nastavljaju.

  Generalni sekretari oba sindikata su se složili da je socijalni dijalog u Crnoj Gori uznapredovao u poslednje dve godine i da daje rezultate. Prvi put su dve sindikalne centrale zajedno i odlučno stale iza zahteva.

  Izvor: CDM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE