Čovek koji je stvorio iPod o putu do USPEHA: Odbilo me je 80 investitora

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čovek koji je stvorio iPod o putu do USPEHA: Odbilo me je 80 investitora

  Pre nego što je postao poznat kao „otac iPod-a”, Tonija Fadela je odbilo 80 investitora prilikom pokušaja da prikupi sredstva za sopstveni tehnološki projekat.

  „Bukvalno sam imao deceniju neuspeha”, rekao je Fadel.

  Fadel je govorio na konferenciji CogX 2020. sa bivšim kolegama iz General Magic-a, ćerke firme tehnološkog giganta Epl, koja je funkcionisala u Silikonskoj Dolini devedesetih, ali je već početkom 2000. godine prestala da radi.

  Ova kompanije je u jednom dokumentarcu opisana kao „najvažnija kompanija koja je izašla iz Silicijumske doline za koju nikada niko nije čuo”.

  Kompanija je dizajnirala nacrt prvog pametnog telefona i bila pionir u drugim tehnologijama, poput ekrana na dodir i emodžija.

  Fadel je radio u General Magic-u četiri godine, razvijajući prenosne uređaje za komunikaciju pre nego što je prešao u holandsku kompaniju Filips gde je izgradio svoju grupu za računarsko korišćenje mobilnih uređaja.

  Godine 1999. osnovao je kompaniju za potrošačku elektroniku Fuse Systems, ali je ubrzo usledila DotCom kriza.

  Fadel kaže da je teško bilo prolaziti kroz tih 10 godina „uvek pokušavajući da pomeri granice, sastavi sebe iznova i da pokušava ponovo”, da bi se tek kasnije suočio sa padom berze 2000. godine.

  „Imali smo malu kompaniju i morao sam da ubeđujem 80 investitora, i svih 80 reklo je ne”, rekao je.

  „Veoma boli to što se vi trudite deset godina da se probijete, a ljudi sve vreme pričaju da grešite. Ali to je postavilo temelje za narednih 10 i više godina, koje su obeležile uspeh iPod-a a zatim i iPhone-a”, dodao je Fadel.

  Epidemija ga podsetila na težak period

  Nakon što Fuse nije uspeo da se izbori za investitore, Fadel se pridružio Eplu 2001. kao konsultant, smišljajući početni koncept za iPod, a zatim je počeo da vodi i razvoj. Takođe je stvorio i iPhone i bio je savetnik izvršnog direktora Epla, Stiva Džobsa od 2008., do 2010. godine.

  Fadelov sledeći izum bio je Nest Termostat, pametni kućni uređaj, a Gugl je 2014. godine kupio Nest Labs, kompaniju koja stoji iza ovog proizvoda.

  Sada je glavni u tehnološkoj i investitorskoj firmi Future Shape.

  Pomaganje kompanijama da se snađu u finansijskim izazovima koje je doneo koronavirus podsetilo ga je na njegove neuspehe u ranoj karijeri.

  „Izgledalo je se kao da sam se vratio u one neuspešne dane, ali sam razmišljao o tome šta bismo mogli da učinimo da te greške ne ponovimo. Šta je to što bi kompanije koje se bore za opstanak učinilo jačim, da prođu kroz ovu krizu, naprave bolji plan i promene svet kao što nameravaju”, rekao je.

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE