CINS o finansiranju SPS: Izdaju imovinu nasleđenu od Saveza komunista

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CINS o finansiranju SPS: Izdaju imovinu nasleđenu od Saveza komunista

  Socijalistička partija Srbije (SPS) već godinama finasira rad i izdavanjem nekretnina koje je nasledila od Saveza komunista Jugoslavije, a među njenim “stanarima” su i mnoge opštine, javna preduzeća i ustanove, što stručnjaci ocenjuju nedopustivim, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

  “Od oko 2,3 miliona evra koliko je SPS dobila od iznajmljivanja nekretnina u periodu od šest godina, najmanje 840.000 evra je dobila od javnih institucija ministarstava, opština, javnih preduzeća i muzeja”, naveo je CINS.

  SPS izdaje nekretninu u centru Petrovca na Mlavi u velelepnoj predratnoj zgradi stare Pošte, koja je zaštićena kao kulturno dobro, za smeštaj Zavičajnog muzeja na 120 kvadrata i za šest godina toj partiji je plaćeno 30.000 evra.

  Skupština Opštine Raška organizuje sednice u sali koja je u vlasništvu SPS, za šta je opština za pet godina izdvojila skoro 35.000 evra, pokazuje finansijski izveštaji stranke.

  U centru Kragujevca, u nekadašnjoj zgradi Doma samoupravaljača iz sedamdesetih godina prošlog veka, nalaze se prostorije SPS gde je i jedna od kancelarija Gradske uprave koja je za to iznajmljivanje od 2015. do kraja 2020. godine isplatila oko 114.000 evra.

  SPS kao naslednica nekadašnjeg Saveza komunista Jugoslavije, prema poslednjem finansijskom izveštaju socijalista, raspolaže nekretninama vrednim oko 13,8 miliona evra.

  Koliko je to više u odnosu na druge stranke u Srbiji možda najbolje ilustruje to što je vrednost imovine Srpske napredne stranke (SNS) dva miliona evra.

  Stojiljković: Svako iznajmljivanje manipulacija

  Bivši predsednik Odbora Agencije za sprečavanje korupcije Zoran Stojiljković rekao je da je SPS od samog starta bio u prednosti u odnosu na druge partije zbog nasleđene imovine.

  “Oni su nasledili tu imovinu pozivajući se na tu vrstu tradicije, na brojno članstvo, na članarine, ali su danas u problemu oko dokazivanja da su zaista vlasnici”, rekao je Stojiljković.

  On je ocenio da prostorije koje političke i društvene organizacije dobiju treba da se koriste za stranačke svrhe, i da je svako iznajmljivanje manipulacija.

  Davanje u zakup javnim institucijama, on vidi kao samo još jedan način da ova stranka uzima pare iz budžeta. “To je nešto što je neprihvatljiva praksa, čak i onda kada zakonski nije sankcionisana”, rekao je Stojiljković.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE