Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Čime se bave tri srpske kompanije sa liste Deloitte Impact Stars?

  Tri kompanije iz Srbije u kategoriji Impact Stars u okviru Deloitte-ovog programa najbrže rastućih tehnoloških kompanija

  Tri kompanije iz Srbije prepoznate su u kategoriji Impact Stars u okviru Deloitte-ovog programa najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi (Deloitte CE Technology Fast 50).

  To su kompanije Badin Soft i Peaksel iz Niša i Plus plus nove tehnologije iz Beograda.

  Kategorija „Impact Stars” prepoznaje kompanije koje svojim proizvodom ili uslugom imaju pozitivan uticaj na: društvo, poslovnu zajednicu, inovativnost, okolinu i različitost.

  Kakva rešenja primenjuju kompanije iz Srbije

  Badin Soft je kompanija iz Niša koja ima nekoliko inovativnih rešenja kao što su Learningkey, BPM i PI fast koja imaju snažan uticaj na poslovanje, učenje i društvenu zajednicu.

  Plus Plus nove tehnologije iz Beograda je kompanija čiji se uticaj na poslovanje ogleda u digitalizaciji poslovnog procesa i pomoći kompanijama da postignu usklađenost za zakonom kad je reč o finansijskim i računovodstvenim dokumentima.

  Njihov proizvod Next Generation Office je poslovna aplikacija sa skupom jedinstvenih funkcionalnosti koje se lako mogu prilagoditi specifičnostima poslovanja svake poslovne organizacija.

  Peaksel je niška kompanija koja je pored svog portfolija usluga razvila i softverska rešenja koja imaju cilj da olakšaju proces učenja.

  Na ovogodišnjem Deloitte-ovom konkursu 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi (Fast 50 2021) nijedna kompanija iz Srbije nije uspela da se plasira u glavnoj kategoriji takmičenja.

  Sa blizu 450 prijavljenih kompanija, ovogodišnja Technology Fast 50 lista najkonkurentnija je u 22.godišnjoj istoriji ovog konkursa, koji koristi procentualni rast prihoda za rangiranje 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u regionu.

  Rekordna godina, ostvareni najveći priihodi ikada

  Prema rečima Jareka Skvrne, glavnog partnera Deloitte Central Europe, ovo je bila rekordna godina na nekoliko načina.

  “Ne samo da smo primili najviše prijava do sada, nego je i prosečna stopa rasta kompanija koja se bazira na prihodima zabeleženim između 2017. i 2020. godine, takođe najveća ikad ostvarena i iznosi 2.278 odsto (u odnosu na 1.460 procenata u 2020.).

  Češka kompanija FTMO oborila sve rekorde, prva na listi

  Prva kompanija na listi, češka FTMO iz oblasti finansijske tehnologije, ostvarila je najveći prihod i rast ikada zabeležen kod bilo koje kompanije učesnice u programu – 39.432 odsto (zasnovano na prihodima od 2017. do 2020.).

  Češka kompanija je srušila sve dosadašnje rekorde na samom vrhu liste 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija, razvila je jedinstvenu obrazovnu platformu koja trgovcima na finansijskim tržištima omogućava upravljanje rizicima i disciplinovano trgovanje kako bi usvojili najbolju praksu, izbegli greške i smanjili otpad.

  „Poslednja decenija je bila izuzetno uspešna za centralnoevropske kompanije. Pre nešto više od 10 godina, 2010. godine zajednička vrednost kompanija Centralne Evrope iznosila je oko 10 milijardi američkih dolara. Danas je njihova vrednost 186 milijardi, gotovo 20 puta više. Za mene, to dovoljno govori o novom samopouzdanju i odlučnosti kompanija koje pokreću rast poslovanja u našem regionu, od kojih su mnoge već usmerene i na istinski globalni rast“, kaže Nir Činski, direktor Google Cloud CEE & Africa.

  To, kako ističe, pokazuje da tržište Centralne Evrope danas privlači kapital iz celog sveta, a ne samo iz lokalnih izvora.

  „To znači da taj deo Evrope ima potencijal da postane kolevka najvrednijih evropskih kompanija. To je jedan od razloga zašto je Google Cloud toliko ponosan što je partner ovogodišnjeg Deloitte-ovog programa 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Centralne Evrope. Ovo je veoma važna inicijativa koja pomaže mladim kompanijama da dođu do sledećeg nivoa uspeha“, dodao je on.

  Filip Kovačević, partner u Deloitte-ovom Sektoru za poreski konsalting i lider Fast 50 programa u Srbiji kaže da je vidljivo da je tehnologija koja neprestano napreduje najvažniji pokretač budućih uspeha: povećanja efikasnosti, poboljšanja kvaliteta, jednostavnosti realizacije i podrške održivosti.

  “Zato je veoma lepo videti toliko mladih kompanija iz Srbije kako otvaraju nove horizonte i stvaraju nove mogućnosti na toliko različitih načina”, dodaje.

  Na ovogodišnjem Deloitte-ovom konkursu 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija Centralne Evrope kompanije iz devet država ostvarile su plasman u glavnoj kategoriji, gde su najuspešnije bile Češka sa 19 i Poljska sa 16 plasiranih kompanija.

  Slede Slovačka sa pet, Hrvatska sa četiri, Bugarska sa dve, kao i Albanija, Estonija, Litvanija i Slovenija sa po jednom plasiranom kompanijom.

  Dominiraju softverske kompanije

  I ove godine na listi dominiraju softverske kompanije sa 33 plasmana, a prate ih predstavnici drugih sektora: hardver (sa pet), mediji i zabava (četiri), finansijska tehnologija (tri), zdravstvena zaštita (tri) i komunikacije (dve).

  “Uprkos dominaciji softverskih kompanija na Fast 50 konkursu u celini, dve su kompanije iz oblasti finansijske tehnologije u prvih 10, uključujući pobednika, kao i dve iz sektora zdravstvene zaštite. Osim toga, 33 softverske kompanije pokrivaju širok spektar različitih usluga i područja delovanja. To samo dokazuje opseg i dubinu vrhunske izvrsnosti u svim sektorima, zemljama i industrijama”, kaže Filip Kovačević.

  On je zahvalio kompanijama iz Srbije koje su se prijavile i učestvovale na  konkursu.

  “ Ove godine nam je plasman u glavnoj kategoriji izmakao za jedno mesto, naša najbolje plasirana kompanija bila je Peaksel iz Niša koja je zauzela 51. mesto. Želim svim domaćim tehnološkim kompanijama da nastave da razvijaju ovaj sektor i pozivam ih da se prijave i sledeće godine”, dodao je Filip Kovačević.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE