Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poljoprivreda

  Cilj – kreiranje agrarne politike: Na jesen popis poljoprivrede Srbije

  Popis poljoprivrede Srbije obaviće se od 1. oktobra do 15. decembra ove godine, izjavio je direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević.

  „Preliminarni retultati biće objavljeni najkasnije do 31. januara 2024. godine, a konačni, sukcesivno do kraja 2025. godine“, kazao je on na konferenciji za novinare. Naveo je da je finansiranje popisa obezbeđeno iz budžeta Srbije, ali i pretpristupnih fondova EU IPA 2018.

  Kako je istakao, u popisu će učestvovati ukupno 4.000 ljudi, od čega 3.000 popisivača, a biće obuhvaćeno oko 680.000 domaćinstava, pravnih lica i preduzetnika koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

  „Popisom se obezbeđuje sveobuhvatni, međunarodno uporedivi pregled strukturnih karakteristika nacionalne poljoprivrede, kao i osnov za kreiranje održive agrarne politike“, rekao je Kovačević.

  Šef Odeljenja za saradnju EU Delegacije u Srbiji Nikola Bertolini kazao je da je EU za popis poljoprivrede obezbedila 20 miliona evra.

  Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Milica Đurđević precizirala je da će popisom biti obuhvaćena poljoprivredna gazdinstva, porodična poljoprivredna gazdinstva, kao i nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava.

  „Popisom poljorivrede očekujemo da dobijemo sveobuhvatni pregled karakteristika nacionalne poljoprivrede, kako bi mogle da se izrade baze podataka i osnovni statistički registar poljoprivrednih gazdinstava kojim se obezbeđuje okvir za istraživanja“, kazala je Đurđević.

  Navela je da će podaci unaprediti kreiranje agrane politike Srbije na republičkom i lokalnom nivou.

  Šta će sve biti obuhvaćeno popisom?

  Načelnica Odeljenja statistike poljoprivrede i šumarstva RZS Dragana Marković rekla je da će od svih poljoprivrednih gazdinstava biti prikupljeni podaci o zemljištu, vrstama stoke, radnoj snazi, organskoj proizvodnji, dok će se na uzorku prikupiti karakteristike o sadnji voćnih vrsta, navodnjavanju, upotrebi đubriva, načinu držanja stoke, mehanizaciji, opremi i objektoma i obradi i održavanju zemljišta.

  Na konferenciji je rečeno da je poslednji popis poljoprivrede bio 2012. godine, dok je Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava urađena 2018. godine.

  Anketa je pokazala da je ukupni prosečni godišnji neto prihod gazdinstva u Srbiji bio 8.610 evra, četiri puta niži nego prosek EU. Nižu vrednost prihoda imala je tada samo Rumunija – 3.528 evra, a najveći neto prihod su imala gazdinstva u Holandiji – 414.638 evra, kao Danskoj i Belgiji sa više od 200.000 evra.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE