Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Cilj japanskog ambasadora – drastičan porast japanskih investicija u Srbiji

  Novoimenovani ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura izjavio je da je njegova uloga u Beogradu da omogući da Srbija zabeleži drastičan porast japanskih investicija kao što se to desilo pre dve decenije u Poljskoj i Češkoj.

  Ambasador je naglasio i da će mu fokus biti na implementaciji Inicijative za saradnju sa Zapadnim Balkanom, koju je u Beogradu 2018. najavio ubijeni japanski premijer Šinzo Abe.

  Na pitanje vezano za ekonomske veze i konstataciju da je trgovinska razmena između dve zemlje 500 miliona evra i da stalno raste, te pitanje gde vidi poboljšanje i u kojim oblastima, u intervjuu za RTS kaže da postoje dobri izgledi za budućnost.

  „Jedan od razloga je što su ovde prisutne dve velike japanske trgovinske kompanije koje uvek traže prilike za širenje. Drugi element je izvoz robe i usluga na evropsko tržište. To ne doprinosi samo bilateralnoj razmeni, već i srpskom izvozu ako gledate iz šire perspektive“, naveo je ambasador.

  Na podsećanje da je kada je otvorena fabrika Nidek u Novom Sadu, rečeno da kada dovedete kompaniju kao što je ta, onda svi žele da dođu, i pitanje da li je to tačno, Imamura podseća da su pre nekoliko decenija zemlje poput Poljske ili Češke zabeležile drastičan porast japanskih investicija.

  „Neki kažu da se taj obrazac može ponoviti u Srbiji i moja uloga je da to omogućim“, naveo je Imamura i dodao da je prošle nedelje imao onlajn sastanak sa članovima Japanske federacije velikog biznisa kojima je predočio prilike za ulaganja u Srbiju, ističući uspešan slučaj Tojo tajersa, koja ima ogromnu fabriku u Inđiji.

  Podseća da se japanski poslovni model zasniva na dugoročnom uspostavljanju partnerskih odnosa, na poverenju, a takođe i pružanju visokokvalitetnih proizvoda i usluga.

  Naveo je i da je cilj Japana da postigne karbon neutralnost do 2050. kroz ogromna ulaganja u inovacije i naprednu tehnologiju, te da im je želja da to podele i sa Srbijom.

  „Znam da se japanske kompanije nadaju da će doprineti zelenoj tranziciji Srbije i diverzifikaciji izvora energije. I moja uloga je opet da olakšam taj proces diplomatskim naporima“, rekao je on.

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE