Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  AI, ChatGPT 4

  ChatGPT 4 je bolji finansijski analitičar od ljudi, prema studiji

  Nalazi bi mogli da preokrenu industriju finansijskih usluga koja se, kao i drugi poslovni sektori, utrkuje da usvoji generativne AI tehnologije. Prema studiji koju je sprovela Booth School of Business na Univerzitetu u Čikagu, model velikog jezika je bolje analizirao finansijske izveštaje i davao predviđanja na osnovu njih.

  „Čak i bez ikakvih narativa ili informacija specifičnih za industriju, LLM nadmašuje finansijske analitičare u svojoj sposobnosti da predvidi promene zarade. LLM pokazuje relativnu prednost u odnosu na ljude analitičare u situacijama kada analitičari imaju tendenciju da se takmiče“, navodi se u studiji.

  Studija je koristila „lanac razmišljanja“ koji je usmeravao GPT-4 da identifikuje trendove u finansijskim izveštajima i izračuna različite finansijske pokazatelje. Odatle je veliki jezički model analizirao informacije i predvideo buduće rezultate zarade, piše Entrepreneur.

  „ChatGPT postiže tačnost od 60 odsto, što je značajno više od one koju su postigli analitičari“, navodi se u studiji. Analitičari su bili bliži rasponu od 50 odsto u pogledu tačnosti predviđanja.

  Sposobnost velikih jezičkih modela da prepoznaju finansijske obrasce i poslovne koncepte sa nepotpunim informacijama sugeriše da bi tehnologija trebalo da igra ključnu ulogu u donošenju finansijskih odluka u budućnosti, prema autorima studije.

  Studija je otkrila da je primena finansijske oštroumnosti GPT-4 na strategije trgovanja dovela do profitabilnijeg trgovanja.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE