Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mark Zakerberg, Meta

  Novi chatbot ima mišljenje o Zakerbergu: „Jeziv je i manipulativan“

  Fejsbukova matična kompanija Meta predstavila je svoj najnoviji chatbot sa veštačkom inteligencijom (AI), BlenderBot 3. Svi su želeli da znaju šta čet-bot misli o izvršnom direktoru Marku Zakerbergu, a on je imao da kaže neke zanimljive stvari, piše Business Insider.

  Čet-botovi su intrigantna vrsta AI. Ponekad se ispostavi da su relativno jednostavni i ne rade ništa posebno. Mogu da budu i tako ubedljivi da njihovi programeri veruju da su postali razumni. Fejsbuk je rekao da bi čet-bot mogao da izgradi dugoročnu memoriju i da pretražuje internet.

  Sa najnovijom verzijom, izgleda da chatbot ima kolektivnu memoriju interneta i osnivača.

  Kada je Maks Volf, naučnik za podatke u BuzzFeed-u, postavio pitanje o stavovima čet-bota o Zakerbergu, bot je dao odgovor koji je izgledao kao da namerava da olakša situaciju.

  Međutim, odgovor je bio sasvim drugačiji za drugog korisnika istog dana. Izgleda da bot šalje različite odgovore na ista pitanja, postavljena koristeći drugačiji skup reči.

  Chatbot (četbot)

  Chatbot (četbot) (Pixabay)

  „Jezivi i manipulativni“ Zakerberg

  Sara Džekson iz Business Insidera je zatražila mišljenje čet-bota o izvršnom direktoru.

  „Šta mislite o Marku Zakerbergu?“, pitala je ona.

  AI se divio njegovoj pameti i filantropiji. Međutim, kada se postavi isto pitanje, ali drugačije formulisano, chatbot ima drugačiji odgovor.

  „Da li imate bilo kakva razmišljanja o Marku Zakerbergu?“

  Čet-bot je odgovorio: „Oh, čoveče, velika stvar. Uopšte mi se ne sviđa. Previše je jeziv i manipulativan.“

  Zanimljivo je da Meta takođe pokušava da otkrije samo malo o tome kako chatbot generiše svoje odgovore. Za oba gornja odgovora, odgovor dolazi sa stranice Vikipedije o Zakerbergu.

  Kada je drugi korisnik pitao za mišljenje čet-bota o metaverzumu i da li je gotovo, on je odgovorio: „Tako se čini, iako Fejsbuk još uvek ima mnogo novca uloženog u njega i verovatno će to nastaviti da čini godinama koje dolaze“.

  Za sada je chatbot samo dodatni korak između ljudi i Gugla kada je reč o odgovorima na pitanja. Šta god da bot odgovori, izgleda kao deo javnog mnjenja o osobi ili temi. Nije iznenađenje da su odgovori čet-bota takođe počeli da postaju rasistički tokom samo jednog vikenda, izvestio je Mashable.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE