Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CG: Zakonom PROTIV pretvaranja čoveka u MAŠINU ZA RAD

  Crogorska Vlada usvojila je predlog zakona o radu, za koji nadležni tvrde da je jedan moderan zakon kojim će se bolje zaštiti položaj zaposlenih.

  To je nakon sednice Vlade rekao ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić. On je naveo da je rad na zakonu trajao dosta dugo, gotovo tri godine.

  „Danas je Vlada utvrdila jedan moderan zakon, kojim će se bolje zaštiti položaj zaposlenih. Ovaj zakon ima 40 normi više nego postojećih, a gotovo 85 odsto postojećih je izmenjeno“, istakao je Purišić.

  Radni odnos će se ubuduće zasnivati bez oglašavanja slobodnih radnih mesta, osim tamo gde postoji javni interes, a to su preduzeća ili ustanove koje su u državnom vlasništvu ili lokalne samouprave.

  „Zakon je predvideo 50-ak slučajeva gde će se raskidati radni odnos bez disciplinskog postupka, po skraćenoj proceduri“, kazao je Purišić, navodeći neke novine zakona.

  Trajanje ugovora o radu na određeno vreme produženo je na 36, umesto dosadašnjih 24 meseca.

  „Novi Zakon predviđa ugovor o radu van prostorija poslodavca: rad na daljinu, rad od kuće i rad u domaćinstvu, kao posebnu vrstu ugovora o radu, zatim zaključivanje Ugovora o radu preko Agencije za privremeno zapošljavanje, ali ne duže od 24 meseca“, naveo je Purišić.

  Ministar je dodao i da se shodno novim Zakonom godišnji odmor ne može zameniti novčanom nadoknadom, što je neprikosnoveno pravo zaposlenog.

  Vlada utvrdila Predlog zakona o radu koji je usaglašen kroz socijalni dijalog – i sa sindikatima i sa poslodavcima – i usklađen sa pravnom tekovinom EU.

  Predloženim zakonom se jačaju organi koji štite prava zaposlenih, onemogućava diskriminacija na radu, suzbija siva ekonomija…

  “Zakon propisuje i isplatu zarade isključivo preko žiro računa, a obračun zarade će imati snagu izvršne isprave, zatim zaštitu od prestanka radnog odnosa na određeno vreme dok traje trudničko i porodiljsko odsustvo“, kazao je Purišić.

  Zakonom je predviđena i posebna zaštita zaposlenog kod poslodavca, dodao je Purišić. Kako je naglasio, novi zakon će uvesti humanizaciju u radne odnose. „On će biti po volji i zaposlenih i poslodavaca“, uvjerava Purišić.

  Premijer: Humanizacija rada

  Premijer Duško Marković je, komentarišući predlog zakona, kazao da globalni trendovi, zbog interesa kapitala, pretvaraju čoveka u mašinu za rad.

  „Mi šaljemo drugačiju sliku – da treba više poštovati onoga ko neposredno učestvuje u stvaranju nove vrednosti. Naš cilj u izradi zakona o radu bio je i humanizacija procesa rada“, pojasnio je predsednik Vlade.

  Predlog zakona o radu je usaglašen kroz socijalni dijalog – i sa sindikatima i sa poslodavcima – i usklađen je sa pravnom tekovinom Evropske unije.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE