CG ostaje ZATVORENA za Srbiju: Jednim aktom "izlečeno" više hiljada?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  CG ostaje ZATVORENA za Srbiju: Jednim aktom “izlečeno” više hiljada?

  Institut za javno zdravlje Crne Gore ažurirao je listu zemalja čiji državljani mogu da uđu u zemlju, a na njoj i dalje nema Srbije.

  Iz Instituta su saopštili da je prilikom ažuriranja liste posebna pažnja bila posvećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice sa Srbijom, s obzirom na dobrosusedske odnose, kao i na brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose dve države.

  “Na odluku da se Srbija još ne uvrsti na listu uticala je, pre svega, nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja obolelih poslednjih dana, a samim tim i izvesno pogoršanje epidemiološke situacije”, navodi se u saopštenju.

  Dodaje se da je poseban problem predstavljao izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta za javno zdravlje odgovarajućim institucijama u Srbiji, čiji je cilj bio razmena epidemioloških podatka i otklanjanje svih nedoumica.

  Iz Instituta ukazuju da je to bio jedini mogući i ispravan put za popuštanje mera i ispunjavanje interesa obe strane.

  “Sigurni smo da je svima jasno da je naša uloga isključivo zaštita i unapređenje zdravlja građana Crne Gore i njihovih gostiju. Bez obzira na svo razumljivo nestrpljenje koje postoji oko otvaranja granica sa Srbijom, takav potez, bez jasne epidemiološke potpore i dokaza koji bi ukazivali da je otvaranje granica moguće bez prihvatljivog rizika po zdravlje svih u Crnoj Gori, u ovom trenutku nije moguć“, naveli su iz Instituta za javno zdravlje.

  Sa liste su uklonjeni Egipat, Haiti, Irak, Izrael i Surinam, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u tim zemljama, a nije dodata nijedna država.

  Lista ove sedmice nije proširena jer nije bilo država koje su u periodu od poslednjeg ažuriranja ispunile zacrtani kriterijum, a to je da imaju manje od 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/da-crnoj-gori-objasnjavam-broj-izlecenih-moraju-prvo-da-se-kvalifikuju/

   

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE