Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Četiri deteta na respiratorima, ozbiljno razmotriti prelazak na onlajn“

  Profesor Vladislav Vukomanović sa Instituta za majku i dete kaže da ima pomaka u vakcinaciji dece u odnosu na raniji period i smatra da treba ozbiljno razmotriti meru da deca pređu na onlajn nastavu i onda proceniti da li ima efekta od toga, pre nego da sada procenjujemo da li raste broj zaražene dece.

  Govoreći o vakcinaciji dece, naveo je da je pre tri, četiri nedelje bilo vakcinisano 10.000 dece u Srbiji, a mesec i po dana pre toga je bilo 5.000, što ukazuje da ima nekog pomaka.

  „Pored vakcinacije i poštovanja mera, možda treba razmisliti da se ograniči kontakt deci u školskim uslovima, time se bave epidemiolozi i Krizni štab i oni treba da donesu odluku da li neke kategorije treba da pređu na onlajn nastavu, što bi u periodu od dve do četiri nedelje pokazalo da li se smanjuje broj zaražene dece“, naveo je profesor Vukomanović za RTS.

  Podseća da Fajzer uveliko radi na ispitivanju vakcine za primenu nad decom od 5 do 11 godina, i da su već su prošli klinička ispitivanja. “Još nisu stigla odobrenja, ali verujem da će se to desiti u narednim mesecima“, napomenuo je.

  Četiri deteta na respiratorima

  Prema njegovim rečima, u Institutu za majku i dete je 10 kovid pozitivne dece – četvoro je na respiratoru. Imaju 17, 16, 7 godina, a najmlađa je beba od 6 meseci.

  Vukomanović kaže da su deca koja se nalaze na veštačkoj ventilaciji i dalje u dosta lošem stanju – detetu od šest meseci, povremeno se nalaz na plućima poboljša, a povremeno se pogorša, kod dečaka od 17 godina koji je gojazan, što je jedan od značajnih komorbiditeta, takođe, stanje je promenljivo, devojčica sa drenovima je takođe u teškom stanju i devojčica koja ima i bubrežnu bolest je u veoma teškom stanju.

  „Bolest počinje tako što zahvati pluća, međutim posle stradaju i drugi organski sistemi. Borimo se kako sa osnovnom bolešću tako i sa komplikacijama. Mnogo je ljudi uključeno da se bolest završi pozitivno“, naveo je Vukomanović.

  Napominje da se veći broj dece pregleda u ambulanti i u odnosu na prethodne pikove koronavirusa, objašnjenja mogu da budu različita, kako kaže, ali je moguće da kada je bilo ograničenje mešanja i kretanja dece, može se reći da je bilo i dvostruko manje pregledane dece sa temperaturom i svim simptomima koji mogu da ukažu na kovid 19.

  Izvor: RTS

  Foto: Prinscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE