Češka Tatra ušla u 14. oktobar

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Češka Tatra ušla u 14. oktobar

  Odbor poverilaca dozvolio najjačem biznismenu u vojnoj industriji Češke da postane vlasnik kruševačke fabrike 14. oktobar.

  Odbor poverilaca je dao saglasnost za prodaju imovine kruševačke fabrike kompaniji SCMG – 14. oktobar d.o.o. Beograd, koja je u junu jedina dala ponudu za kupovinu ovog nekadašnjeg kruševačkog giganta.

  SCMG je ćerka firma Czechoslovak group, češke kompanije koja u vlasništvu ima i velike firme kao što su Tatra kamioni, Tatra vojna vozila, Avia, Dako…

  Pošto je njihova ponuda od 485.031.896 dinara bila deset puta manja od procenjene vrednosti kapitala tog preduzeća, po propisima koji regulišu stečaj, bilo je neophodno da se oglasi i Odbor poverilaca.

  Oni su dali “zeleno svetlo” najkrupnijem biznismenu u vojnoj industriji u Češkoj i Slovačkoj, Jaroslavu Strnadu, da postane vlasnik kruševačkog preduzeća.

  Firma SCMG – 14. oktobar d.o.o. Beograd je u Agenciji za privredne registre upisana u martu prošle godine uz novčani ulog od osam miliona dinara.

  Preduzeće 14. oktobar je opterećeno dugovima od 13,6 milijardi dinara, od čega je samo  milijardu dug za zaostale plate. Proizvodilo je tešku mehanizaciju, bagere i traktore guseničare, ali i delove za tenkove. Nekadašnji gigant zapošljavao je više od 8.000 ljudi, a danas ima tek 160 radnika.

  Kompanija je u stečaju od januara 2016. Do sada su bile objavljene četiri neuspele prodaje, a tek u petom pokušaju se kao jedini ponuđač pojavila češka kompanija. U oglasu je navedeno da je procenjena vrednost imovine ponuđene na prodaju 4,85 milijardi dinara.

  Izvor: Novosti

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE