Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Hvar

  Česi poručili Hrvatima: Više nismo PAŠTETA-TURISTI, trošimo više od vas

  Nakon što je češki bogataš ispustio fekalije sa svoje jahte u more kod Komiže, a vest o sramotnom potezu osvanula u svim hrvatskim medijima, počeli su da se nižu komentari o stereotipnim Česima koji dolaze na Jadran.

  Pročulo se to i do Češke  pa tamošnji portal Blesk tvrdi da su Hrvati neopravdano pokrenuli kampanju protiv njihovih turista.

  „Vrlo je nepravedno dati nam pečat pašteta turista. Češki gosti su apsolutno presudni za Hrvate. Gotovo milion ljudi dolazi na Jadran svake godine“, smatra Jan Papež, portparol Češke asocijacije putničkih agencija u Blesku.

  Štaviše, prema njegovim rečima, odavno ne letuju samo u najjeftinijim smeštajnim kapacitetima.

  „Mnogi odlaze u hotele sa četiri zvezdice i u više kategorije“’, dodao je. Takođe je naglasio da su nakon rata 90-ih, kada svet nije bio zainteresovan za Hrvatsku, Česi dolazili prvi.

  „A ni sada ne gubimo interes, iako se cene svake godine povećavaju za pet do deset odsto“, smatra Papež.

  Samo prošle godine Hrvatsku je posetilo 32.763 čeških nautičara (isti su ostvarili 218.404 noćenja). I verovatno ne treba naglašavati da nisu jeli paštetu, piše autor članka.

  Većina nautičara ne donosi brod sa sobom, već ga iznajmljuju na licu mesta. A brod košta od 800 do 50 hiljada evra nedeljno.

  Potrošnji tu definitivno nije kraj. Sidrenje prema dužini broda i privez takođe se moraju uračunati. Na primer, u Splitu će sidrenje jahte od 10 do 20 metara koštati oko 700 do 1600 kuna (94 do 216 evra) po noći.

  Parkiranje automobila u marini moraćete da platite oko 40 do 60 evra nedeljno, dopunjavanje slatke vode, goriva ili struje ili wifija za noćenje u marini.

  Ukupno će nedelja koštati oko 600 evra po osobi, bez putovanja po Hrvatskoj, hrane i pića, izračunali su češki novinari.

  „Prema gruboj proceni, češki nautičari u zemlji koja nas zove pašteta-turistima, ostave oko 180 miliona kuna (više od 24 miliona evra)“, stoji u članku objavljenom na portalu Blesk.

  Prema prošlogodišnjem istraživanju Univerziteta u Rijeci, Česi u Hrvatskoj troše u proseku 390 kuna (52 evra) dnevno. To nije puno u poređenju s Britancima koji prosečno plaćaju 915 kuna (123 evra), pišu Vijesti.hr.

  „Međutim, sami Hrvati troše još manje. Oni su druga najveća grupa turista u zemlji, a potroše 368 kuna dnevno (49 evra)“, pišu Česi.

  Ako statistika ne laže i pomnožimo 5,489.607 čeških noćenja u Hrvatskoj s prosečnom potrošnjom, prošlogodišnji češki „paštetari“ doneli su u Hrvatku oko 2,2 milijarde kuna (više od 297 miliona evra) samo prošle sezone, piše Blesk.

  Izvor: Vijesti.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE